Translate

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Πήλιο με τα γραφικά χωριουδάκια στο χρυσό του φθινοπώρου.


Eλληνικό κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια 
που αρχίζουν να ρίχνουν τα φύλλα τους


Δυτικό Πήλιο: Το φθινόπωρο των μυημένων


Τώρα είναι η στιγμή που αυτή η πλευρά του Πηλίου θα “εκδικηθεί” τη Μακρινίτσα, την Πορταριά, τον Άγιο Λαυρέντιο και τα Χάνια που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των χειμερινών αποδράσεων στο χιονοδρομικό αλλά και το Χορευτό, τον Άγιο Ιωάννη και τη Νταμούχαρη, τα χωριά του ανατολικού Πηλίου με τις παραλίες στο Αιγαίο. Το Δυτικό Πήλιο "βλέπει" στον Παγασητικό κόλπο και είναι η ήρεμη, γαλήνια, και σπαρμένη με γραφικά χωριά και απάνεμες ακρογιαλιές πλευρά του Πηλίου.
Εδώ τα έχουμε όλα. Χωριά στο βουνό όπως οι Μηλιές, η Τσαγκαράδα και η Βυζίτσα που μας κερνάνε ελληνικό στο μπρίκι κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια που αρχίζουν να ρίχνουν τα φύλλα τους αλλά και μπροστά στη θάλασσα όπως η Μηλίνα, η Άφησσος και τα Καλά Νερά για ουζομεδέδες δίπλα στο κύμα. Ο ίδιος ο ορεινός όγκος του Πηλίου προστατεύει αυτή τη πλευρά από τους υγρούς αέρηδες του Αιγαίου κι έτσι το καλοκαίρι είναι δροσερό, ενώ ο χειμώνας ήπιος. Τα κουκλίστικα χωριά του Δυτικού Πηλίου μοιάζουν να γλιτώνουν αιώνια από τις επιταγές του μαζικού τουρισμού.
Μηλιές
Οι Μηλιές δεν είναι mainstream αλλά ούτε και άγνωστες. Το χωριό είναι περιποιημένο, κάτι που δείχνει την αγάπη των κατοίκων του. Αγάπη που μεταφέρεται και στην καθημερινή ζωή. Στους δρόμους, στα καλαίσθητα μαγαζάκια με τα είδη δώρου και τα κεραμικά και στα γλυκοπωλεία. Το μήλο, σήμα κατατεθέν του χωριού, βρίσκεται παντού. Στα χωράφια, στα βάζα, στους πάγκους των παντοπωλείων, στις συνταγές μαγειρικής. Ακόμα και στις ταμπέλες των μαγαζιών.
Έντονα χρώματα, δεκάδες αποχρώσεις του πράσινου, του καφέ, του κόκκινου και του κίτρινου, πηλιορείτικα αρχοντικά, σπαρμένα εδώ κι εκεί πάνω στην πλαγιά ανάμεσα στα γάργαρα νερά που τρέχουν όλο το χρόνο. Και παντού, σε όποιο σημείο και αν σταθείς, απλώνεται μπροστά σου η θάλασσα και από πάνω της ο καταπράσινος όγκος του Πηλίου. Εδώ, οι χρυσοχέρες μαγείρισσες ψήνουν την πιο νόστιμη μηλόπιτα του κόσμου σε ξυλόφουρνους που δεν σβήνουν ποτέ και κελαρυστά νερά κάτω από χιλιόχρονα πλατάνια. Οι έγνοιες κατρακυλούν από τους γκρεμούς ως τη θάλασσα και τα αμέτρητα θεραπευτικά βότανα που φύονται στις πλαγιές τους διώχνουν όλα τα κακά.
  

Με το θρυλικό Μουντζούρη κάνουμε για πολλοστή φορά τη διαδρομή ως τα Άνω Λεχώνια. Μόνο που τώρα είναι διαφορετικά. Τα φύλλα από τα δέντρα βάφονται χρυσά, το φθινοπωρινό αεράκι μας ανακατεύει απαλά τα μαλλιά και οι πρώτες – πάντα ευπρόσδεκτες – ψιχάλες βγάζουν στον αέρα όλες τις μεθυστικές μυρωδιές από το φρεσκοβρεγμένο χώμα.
  
ΔΙΑΜΟΝΗ
Μυροβόλι Στο κέντρο του χωριού με 10 δωμάτια μοιρασμένα σε δύο ορόφους, με χτιστά κρεβάτια και θέα στον Παγασητικό και τις Μηλιές. Ξεχωρίζει το superior δίκλινο με τζάκι και το τρίκλινο με το τεράστιο κρεβάτι και το σαλονάκι. Στο café-bar θα απολαύσετε μυρωδάτο τσάι ή μερακλίδικο ελληνικό στο μπρίκι (τηλ.: 24230 86886, www.myrovoli.gr). 
  
Δρύαλος Παραδοσιακό ξενοδοχείο με ευρύχωρα δωμάτια με πολύχρωμα βιτρό, μεγάλα τζάκια, πολλά παράθυρα με θέα, ξύλινα πατώματα, κρεβάτια με ουρανούς και κρυφούς φωτισμούς. Ατμοσφαιρικός και ο χώρος του μπαρ με αναμμένα και κεριά και τζάκι (τηλ.: 24230-86690, www.dryalos.com, από €68 το δίκλινο με πρωινό).
  
Ραστώνη Κουκλίστικος ξενώνας λίγο έξω από τις Μηλιές στο δρόμο προς Βυζίτσα. Τα φωτεινά δωμάτια έχουν σιδερένια κρεβάτια ενώ καθένα είναι εμπνευσμένο από ένα βιβλίο, το οποίο και θα βρείτε μέσα σε αυτό. Χαλάρωση με ποτό στο café του ξενοδοχείου με επιτραπέζια παιχνίδια μπροστά στο τζάκι (τηλ.: 24230 86286, www.rastoni-pelion.gr, από €50 το δίκλινο).
  

ΦΑΓΗΤΟ
Σαλκίμι Ταβέρνα δίπλα στην πλατεία. Εδώ έρχεστε για το signature πιάτο:  το σαλκίμι είναι μοσχαράκι που λιώνει στο πήλινο με λαχανικά και μπεσαμέλ, ωραία και η ομώνυμη σαλάτα με σπανάκι, λιαστή ντομάτα, ρόκα, μαρούλι, μπαλσάμικο και μέλι. Τηλ.: 24230-86010, από €14 το άτομο.
Παλιός Σταθμός Γραφική ταβέρνα απέναντι από τον σταθμό που τερματίζει το τρενάκι του Πηλίου. Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, με κάποια πιάτα μοναδικά σε γεύση όπως γκιούλμπασι με μοσχάρι, ρολό μοσχάρι σε λαδόκολλα αλλά και το "ορφανό" κοκορέτσι, δηλαδή εντόσθια τυλιγμένα σε σκέπη (τηλ.: 24230 86425, www.paliosstathmos.com, από €13 το άτομο).