Translate

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Οι πιο γοητευτικές μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης.


Μέσα στα τείχη τους και στα παμπάλαια καλντερίμια τους, το σκηνικό μοιάζει βγαλμένο από παραμύθια με ιππότες. 

Μέσα στα τείχη τους και στα παμπάλαια καλντερίμια τους, το σκηνικό μοιάζει βγαλμένο από παραμύθια με ιππότες, δεσποσύνες και μπόλικους αυλικούς. Η βόλτα στις πιο όμορφες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης μας ταξιδεύει σε εποχές που έχουν από καιρό περάσει. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη λίστα μας και τρεις ελληνικές. Ανακαλύψτε τις!


Πράγα, Τσεχία
Στη «Πόλη των Χιλίων Οβελίσκων», όπως είναι γνωστή, είναι διάχυτη η μυστηριώδης ατμόσφαιρα που μοιάζει να στοιχειώνει τους ήρωες του Κάφκα και του Τσέχου σκηνοθέτη Γιαν Σβανκμάγιερ. Σε κάθε βήμα τα μεσαιωνικά και γοτθικά οικοδομήματα συνυπάρχουν με μοντέρνα ξενοδοχεία, γκουρμέ εστιατόρια και trendy μπαρ. Μεσαιωνικό έμβλημα της Πράγας η πλατεία της παλιάς πόλης με το παραμυθένιο σκηνικό που μας πηγαίνει πίσω στο 12ο αιώνα αλλά και το κάστρο, το μεγαλύτερο μεσαιωνικό σύμπλεγμα στον κόσμο. Χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και πλέον αποτελεί έδρα του Προέδρου και της κυβέρνησης.
Rothenburg ob der Tauber, Γερμανία
Κουκλίστικη πόλη σε λόφο με κόκκινα τείχη τριγύρω της και τον ποταμό Tauber να απλώνεται από κάτω της. Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ μαγεύτηκε τόσο από το σκηνικό της πόλης που την χρησιμοποίησε ως έμπνευση για το χωριό στην ταινία “Πινόκιο”. Τα μεσαιωνικά και αναγεννησιακά σπίτια με τις κόκκινες σκεπές διατηρούνται εδώ και αιώνες και αποκαταστάθηκαν πλήρως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Palmanova, Ιταλία
Ιδρύθηκε το 1593 σαν οχυρό της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας και είναι χτισμένη σε 18γωνο σχήμα. Ανήκει στις πόλεις παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και από ψηλά μοιάζει με νιφάδα χιονιού με τα στενά της να απλώνονται σαν ηλιαχτίδες.
Eze, Γαλλία
Θεωρείται η εναλλακτική επιλογή για όσους δεν αντέχουν τη λάμψη και το θόρυβο της πολύβουης Κυανής Ακτής. Κρέμεται 1400 πόδια πάνω από τη θάλασσα και περιβάλλεται μέσα σε ένα κάστρο του 12ου αιώνα. Οι επισκέπτες του χάνονται σε στενά δρομάκια και μικρούς λαβύρινθους μέχρι να καταλήξουν  σε μικρά ξέφωτα για να ατενίσουν την Μεσόγειο.
  
Όμπιδος, Πορτογαλία 
Μια αρχαία οχυρωμένη πόλη που βρίσκεται στην επαρχία Estremadura στη Πορτογαλία. Τον 13ο αιώνα, η Βασίλισσα της χώρας Isabel ερωτεύτηκε τόσο τούτο το χωριό που ο σύζυγος της, Βασιλιάς Denis της το έκανε δώρο. Σήμερα, είναι ένας τέλεια διατηρημένος μεσαιωνικός οικισμός που όλες τις εποχές του χρόνου προσελκύει εραστές του ωραίου.
  
Eguisheim, Γαλλία
Μόλις 15 λεπτά από το Κολμάρ, το κουκλίστικο χωριουδάκι των 1500 κατοίκων θεωρείται η γενέτειρα του αλσατικού κρασιού και ανήκει επίσημα στην ένωση των “πιο όμορφων χωριών της Γαλλίας” ενώ το 2013 απέσπασε τον τίτλο του αγαπημένου χωριού της χώρας. Στο μεσαιωνικό χωριό-φρούριο τα πολύχρωμα σπιτάκια του 16ου και 17ου αιώνα με τις μυτερές στέγες, τα παμπάλαια συντριβάνια και τα πέτρινα καλντερίμια δημιουργούν ένα περίτεχνο λαβύρινθο περικυκλωμένο από απέραντους αμπελώνες.
  

Μπριζ, Βέλγιο
Το μυστικό για την παραμυθένια ομορφιά της λιλιπούτειας βελγικής πόλης έχει μαθευτεί από καιρό. Αυτό το μικρό σύμπαν όμως στην δυτική Φλάνδρα έχει χώρο για όλους: στα κανάλια και τις λίμνες με τους κατάλευκους κύκνους, στα μεσαιωνικά καλντερίμια, στα πύργους που μοιάζουν να κατοικούνται ακόμα από πριγκίπισσες και ιππότες, στα χρωματιστά σπιτάκια, στους πανύψηλους καθεδρικούς με τα μπαρόκ αγάλματα και στα κουκλίστικα μπιστρό που σερβίρουν την καλύτερη βάφλα με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
  
Lucca, Ιταλία
Η γενέτειρα του παγκοσμίου φήμης συνθέτη Giacomo Puccini βρίσκεται περίπου 85 χλμ δυτικά της Φλωρεντίας, ιδρύθηκε από τους Ετρούσκους και έγινε αποικία των Ρωμαίων τον 2ο αιώνα π.Χ.
Η Lucca μοιάζει αποκομμένη από τις υπόλοιπες περιοχές της Τοσκάνης γιατί διατηρεί ακόμα και σήμερα άθικτα τα μεσαιωνικά, ψηλά τείχη που την περιβάλλουν αλλά και τους μεσαιωνικούς πύργους.
  

Le Mont Saint Michel, Γαλλία
Μικροσκοπικό κομμάτι παραδείσου στις ακτές τις Νορμανδίας. Μόλις 45 μόνιμοι κάτοικοι ζουν το παραμύθι. Η μικρή νησίδα βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση (περίπου 1,6 χλμ) από την ακτή, με την οποία συγκοινωνεί με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Στην κορυφή του υπάρχει το περίφημο αββαείο με το επίχρυσο άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κορυφή του καμπαναριού. Από κάτω, πίσω από τα τείχη που περιβάλλουν το αββαείο, βρίσκεται μικρό γραφικό χωριό με στριμωχτά σπίτια με αετώματα. 
Σαν Τζιμινιάνο, Ιταλία
Η μικρή μεσαιωνική πόλη είναι ίσως η πιο αναγνωρίσιμη της Τοσκάνης χάρη στους χαρακτηριστικούς πύργους της – σήμερα έχουν απομείνει 14 από τους 72 που υπήρχαν αρχικά – που είναι ορατοί ακόμα και σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από την πόλη. Βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Φλωρεντίας και αποτέλεσε αρχικά ετρουσκικό χωριό ενώ χαρακτηριστικά είναι και τα τείχη που την περικυκλώνουν. Κατά το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, αποτελούσε ένα ενδιάμεσο σημείο ανάπαυσης των καθολικών προσκυνητών στην πορεία τους προς τη Ρώμη. Στο εσωτερικό της περιτοιχισμένης πόλης, περπατάμε σε στενά καλντερίμια, κομψές πλατείες και αιωνόβια κτίρια με έντονη την μεσαιωνική ατμόσφαιρα.
Ντουμπρόβνικ, Κροατία
Είναι λες και όλη η Ευρώπη έχει στριμωχτεί εντός των μεσαιωνικών τειχών της πιο γνωστής πόλης της Δαλματίας: μπαρόκ καθεδρικοί του 16ου αιώνα, αναγεννησιακά παλάτια, μεσαιωνικά οχυρά, η σπειροειδής σκάλα πάνω από την πλατεία Gundulic (σαφής αναφορά στα σκαλοπάτια της piazza di Spagna), το café Gradska Kavana, που θυμίζει τη fin de siecle Βιέννη. Κάτι ανάμεσα στην Πράγα και το Ποζιτάνο, με μια μεσαιωνική πόλη που ισορροπεί ανάμεσα στο Τότε και το Τώρα, το Εδώ και το Οπουδήποτε.
  
Μονεμβάσια
O Nίκος Καζαντζάκης μια νύχτα που κατέφτασε στη Μονεμβασιά την είδε ως “ένα φοβερό θεριό που ενέδρευε ξαπλωμένο μέσα στο νερό” ενώ ο Γιάννης Ρίτσος, που γεννήθηκε στις πέτρες της, έχει πει πως “ετούτο το τοπίο είναι σκληρό σαν τη σιωπή”. Στο δυτικό τείχος του Μενεξέ Καλεσί, του Κάστρου των Λουλουδιών, σας περιμένει μια βαριά, σιδερένια πύλη σφυρηλατημένη από τα βόλια των εχθρών. Μια πινακίδα στη στοά θα σας προειδοποιήσει πως “εδώ κυβερνάει ο Χριστός”. Στη μεσαιωνική καστροπολιτεία στο κατόπι μπορεί να σας πάρουν ιππότες και δεσποσύνες που έχουν δώσει κρυφά ραντεβού στα δαιδαλώδη καλντερίμια ενώ τα ρομαντικά πλακόστρωτα, οι αιωνόβιες πέτρινες εκκλησίες και τα αρχοντικά palazzi έχουν μεταμορφωθεί σε θύλακες μνήμης.
  
Μυστράς
Στις βόρειες πλαγιές του Ταΰγετου, υψώνεται ένα βράχος, απότομος και ισχυρός. Σχεδόν ξεκομμένος από την πέτρα του βουνού. Τα δαντελωτά του ερείπια κατακρημνίζονται σχεδόν κατακόρυφα στα σκοτεινά βάθη ενός φαραγγιού. Στην κορφή του υψώνεται πολεμόχαρο ένα απόρθητο κάστρο. Τείχη, μοναστήρια, παλάτια, εκκλησιές με ξεθωριασμένες τοιχογραφίες και σιωπηλούς τρούλους. Καλντερίμια σκεπασμένα με καμάρες, στριφτές σκάλες, αυλές, ξερά αγκάθια και αγριόχορτα που κρατούν ενωμένα τα δόντια της πέτρας. Η Νεκρή Πολιτεία του Μυστρά παραμένει ζωντανή, σε πείσμα των χρόνων που σκαλίζουν και σμιλεύουν τα λιθάρια της. Στις πέτρινες, μισογκρεμισμένες στοές της συναντούμε το Παλατάκι της Άνω Χώρας και το Αρχοντικό του Λάσκαρη στην Κάτω. Από τη μια πλευρά ο Πάρνωνας και η απέραντη πεδιάδα και από την άλλη ο όγκος του Ταΰγετου με τη χαράδρα να προκαλεί ζάλη. Αν διαβείς την πύλη της, θα γυρίσεις πίσω στο χρόνο, στην εποχή που τη μοίρα του τόπου όριζαν αυτοκράτορες και δεσπότες.
  
Ρόδος
Πετρόκτιστες γέφυρες ενώνουν τη σύγχρονη πόλη της Ρόδου με το κάστρο, οδηγώντας στη μεσαιωνική πόλη που ανασαίνει στο εσωτερικό του. Είναι μια κανονική πόλη μερικών χιλιάδων κατοίκων, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στα κτίρια όπου κάποτε ζούσαν οι Ιωαννίτες ιππότες με τις μαύρες κάπες και τους κεντητούς ασημένιους σταυρούς στο στέρνο. Θα δείτε ψηλά, μεσαιωνικά κτίσματα με βαριές σιδερένιες πόρτες, γοτθικές εκκλησίες και τζαμιά, μαρμάρινες αναγεννησιακές μαντόνες. Θα μετρήσετε 17 πλακόστρωτες πλατείες, προμαχώνες και πύλες στα μήκους πέντε χιλιομέτρων τείχη, με ψηλούς πύργους δεξιά κι αριστερά και στο πλάι χαραγμένα ονόματα ιπποτών και θα καταλήξετε στο μνημειώδες Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου με τις ογδόντα αίθουσες. Έπειτα, θα πάρετε το δρόμο για το νότιο τμήμα της Παλιάς Πόλης, το Μπούργκο, που κατοικούνταν από τους απλούς, φτωχούς ανθρώπους, Έλληνες κι Εβραίους. Θα βγείτε στη Σωκράτους, το πολύχρωμο μακρύ παζάρι, βγαλμένο κι αυτό απ’ την εποχή των ιπποτών. 
  
Τσέστερ, Αγγλία
Βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας κοντά στα σύνορα με την Ουαλία και είναι μια από τις πιο καλά διατηρημένες περιτοιχισμένες πόλεις της Βρετανίας. Τα τείχη που περικυκλώνουν την μεσαιωνική πόλη έχουν μήκος περίπου 3 χιλιομέτρων και είναι σχεδόν ανέπαφα. Εκτός από τα τείχη, το Τσέστερ είναι διάσημο για τα μεσαιωνικά ασπρόμαυρα κτίρια – ορισμένα από τα οποία αποκαταστάθηκαν κατά τη βικτωριανή εποχή – αλλά και για τις μεσαιωνικές στοές κατά μήκος του δρόμου που στεγάζουν καταστήματα.
Καρκασσόν, Γαλλία
Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας και αποτελεί μια από τις λίγες οχυρωμένες μεσαιωνικές πόλεις των οποίων έχουν διατηρηθεί οι οχυρώσεις και το παλαιό μεσαιωνικό κέντρο. Σήμερα διαιρείται σε δύο περιοχές: την οχυρωμένη "πολιτεία της Καρκασσόν" και την αποκαλούμενη "κάτω πόλη" , η οποία βρίσκεται εκτός των οχυρώσεων. Το 1996 η μεσαιωνική παλαιά πόλη εντάχθηκε στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.