Translate

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Φθηνή θέρμανση έξυπνες λύσεις, Φυσικό αέριο, Ηλεκτρικά καλοριφέρ, Θέρμανση με κλιματιστικό, Σόμπες πέλετ, Καυστήρας βιομάζας, Ενεργειακό τζάκι, Τζάκι ( αερόθερμο τζακιού )


Έξυπνες λύσεις για φθηνή θέρμανση 

 


Τι επιλογές έχουμε εάν θέλουμε να αποφύγουμε το πετρέλαιο;



Τα καυσόξυλα είναι σίγουρα ο πιο παλαιός τρόπος θέρμανσης του σπιτιού.  Το «βάλε πιο πολλά ξύλα στη φωτιά για να ζεσταθούμε όλοι» έχει τη φυσική του εξήγηση.
Σε όσο πιο μεγάλη θερμοκρασία γίνεται η καύση τόσο μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας διαχέεται στον χώρο.


Οσο για τα καυσόξυλα, στην αγορά υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ποιότητες και τιμές. Για να έχουμε καλή απόδοση, προτιμώνται τα ξερά ξύλα με 15-20% υγρασία. Ξύλα τέτοιας κατηγορίας είναι η δρυς, η οξιά, το πουρνάρι κ.ά.




Φυσικό αέριο

Τα κατά

Το κόστος εγκατάστασης λέβητα το οποίο για μία πολυκατοικία 15 διαμερισμάτων ανέρχεται στα 3.500-4.000 ευρώ.


  • Τα υπέρ
Η ΕΠΑ Αττικής επιδοτεί την εγκατάσταση λέβητα, προσφέροντας ευκολίες αποπληρωμής με διμηνιαίες δόσεις.


Ηλεκτρικά καλοριφέρ


  • Τα κατά
Πολύ υψηλό το κόστος κατανάλωσης, καθώς οι συγκεκριμένες συσκευές «καίνε» αρκετές κιλοβατόρες, με τελικά την οικογένεια να καλείται να καταβάλει το ποσό των 2.600 ευρώ ή 2.188 σε περίπτωση που υπάρχει χρέωση νυχτερινού ρεύματος.


Θέρμανση με κλιματιστικό
  • Τα κατά
Η ποιότητα της θέρμανσης είναι σχετικά υποδεέστερη εν συγκρίσει με άλλες επιλογές


  • Τα υπέρ
Έχουν υψηλή απόδοση κάνουμε οικονομία στο ρεύμα, ενώ και οι τιμές των συσκευών είναι σε ικανοποιητικές τιμές.


Σόμπες πέλετ
  • Τα κατά
Χρειάζεται χώρος αποθήκευσης των πέλετ, που δεν τον έχουν τα περισσότερα διαμερίσματα. Κατά την εγκατάσταση πρέπει να γίνουν ορισμένα μερεμέτια για την εξαγωγή των καυσαερίων.


  • Τα υπέρ
Ο καταναλωτής συνολικά για το έτος θα κληθεί να πληρώσει περίπου 1.400 ευρώ, με το κόστος της συσκευής να κοστίζει από 900 έως και 2.000 ευρώ. Επίσης η απόδοση είναι 4-5 φορές υψηλότερη σε σχέση με τις σόμπες ξύλου.


Καυστήρας βιομάζας
  • Τα κατά
Το κόστος αγοράς που κυμαίνεται από 2.500 έως 5.500 ευρώ, ενώ χρειάζεται και μεγάλος αποθηκευτικός χώρος.


  • Τα υπέρ
Είναι από τις πιο οικολογικές λύσεις, ενώ ετησίως ο καταναλωτής θα πληρώσει 1.120 ευρώ.


Ενεργειακό τζάκι
  • Τα κατά
Το κόστος για την μετατροπή ενός συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό το οποίο κοστίζει περίπου τα 3.000 ευρώ.


  • Τα υπέρ
Η κατανάλωση σε ξύλα στην σαιζόν ανέρχεται σε 4-6 τόνους. Όταν σβήσει το τζάκι οι τοίχοι του σπιτιού έχουν ζεσταθεί με αποτέλεσμα να παραμένει ο χώρος ζεστός

Αντλίες θερμότητας

Τα κατά

Απαιτεί υψηλό αρχικό κόστος 

Το κόστος για μία μέση αντλία θερμότητας κυμαίνεται από 6.000 ευρώ έως 8.000 ευρώ, δηλ. πρόκειται για ένα σύστημα αρκετά ακριβότερο τόσο από τους παραδοσιακά συστήματα πετρελαίου, φυσικού αερίου όσο και από τα νέα σχετικά συστήματα όπως αυτά που καίνε πέλλετ.  

 

Τα υπέρ

Η διαφορά ενός συστήματος τύπου αντλίας θερμότητας, είτε χρησιμοποιεί τη θερμοκρασία του αέρα (αντλία αέρα/νερού) είτε τους εδάφους (γεωθερμική αντλία) για να μεταφέρει τη θερμότητα,  είναι πως λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά και εξοικονομεί περισσότερη ενέργεια. Πληρώνετε μόνο ένα μικρό ποσό ρεύματος, αλλά πρόκειται για μία επένδυση που αποδίδει.

Και αυτό διότι οι αντλίες θερμότητας χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό απόδοσης (COP), ο οποίος για τις αντλίες αέρα-νερού κυμαίνεται από 2,5 έως 3 ενώ στην περίπτωση των γεωθερμικών αντλιών (νερού – νερού) μπορεί να φτάσει και το 5.
Αυτό σημαίνει ότι μία αντλία αέρα – νερού με COP=3, για κάθε kWh ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει, αποδίδει 3 kWh θερμικής ενέργειας. Ειδικά εάν το σύστημα λειτουργεί αρκετές ώρες με το νυχτερινό τιμολόγιο το κόστος πέφτει σημαντικά, ενώ μεγάλη εξοικονόμηση μπορούμε να επιτύχουμε στην περίπτωση που η αντλία συνδυαστεί με ενδοδαπέδια θέρμανση αντί για σώματα καλοριφέρ.