Translate

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Το θρυλικό θηρίο του Gévaudan

Το θρυλικό θηρίο του Gévaudan στην νότιο-κεντρική Γαλλία ανακατασκευάστηκε σε πραγματικό μέγεθος.

Μια ανακατασκευή από ρητίνη και πολυουρεθάνη του μυθικού θηρίου του Gévaudan, που έζησε στην περιοχή Lozère μεταξύ 1764 και 1767.

Η αναπαραγωγή του βασίστηκε από εικόνες και μαρτυρίες του 18ου αιώνα, παρουσιάστηκε στο Παρίσι από τον δημοσιογράφο Jean-Claude Bourret, συγγραφέας ενός βιβλίου για το θέμα. 

 Κανείς δεν είχε την ιδέα για 250 χρόνια, η ανασύστασή του θηρίου έγινε λαμβάνοντας υπόψιν τις διαστάσεις που μετρήθηκαν από τους δύο χειρουργούς που στις 20 Ιουνίου 1767, που έκαναν την νεκροψία του, είπε ο Jean-Claude Bourret στο Press Club της Γαλλίας πρώην παρουσιαστής των ειδήσεων TF1 TV και συγγραφέας ενός βιβλίου με την Julien Grycan για το θέμα που δημοσιεύθηκε το 2010 (Editions du Signe). 

Το θηρίο, που λέγεται ότι σκότωσε εκατό ανθρώπους μεταξύ 1764 και 1767, περιβάλλεται από θρύλους: ήταν λιοντάρι, ύαινα ή άντρας μεταμφιεσμένος ως λύκος; 

Η έκθεση αυτοψίας που συντάχθηκε αφού πυροβολήθηκε το 1767 από τον Jean Chastel, έναν τοπικό κυνηγό, δίνουν ακριβείς μετρήσεις. 

Είχε "πολύ ισχυρά" πόδια, καφέ τρίχωμα "με μια μαύρη λωρίδα στο πίσω μέρος", "ισχυρά δόντια" και "μια τεράστια γλώσσα 37,8 cm", σύμφωνα με τον Jean-Claude Bourret. 

Το ζώο έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο πολλών έργων. Ήταν το θέμα της τηλεοπτικής εκπομπής του 1967 "Tribunal of the Impossible" και της ταινίας του Christopher Gans "The Pact of Wolves" (2001). 

 Ιστορίες από 70 αγρότες του 18ου αιώνα που επέζησαν από τις επιθέσεις του, χρησιμοποιήθηκαν επίσης για την κατασκευή του γλυπτού.