Translate

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Επιλέξτε το καυσόξυλο σας για το τζάκι σας

 


Όταν οι νύχτες γίνονται πιο κρύες, πέφτει η θερμοκρασία.
Πριν βάλετε την πρώτη φωτιά της σεζόν, πρέπει πρώτα να επιλέξετε τα καυσοξυλά σας.

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να αγοράσετε καυσόξυλα σας την άνοιξη και να το στεγνώσετε έξω όλο το καλοκαίρι.
Στις αγροτικές περιοχές, είναι ευκολότερο. Στην πόλη, οι ιδιοκτήτες τζακιών ή σομπών ελεγχόμενης καύσης δεν έχουν πάντα χώρο αποθήκευσης ξύλου.
Τι να κάνετε? Παραγγείλετε το ξύλο σας το φθινόπωρο, ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές.

Υπάρχει ένας χρυσός κανόνας για την καλή πρόσληψη θερμίδων από κάθε ξύλο που καίγεται: το ξύλο πρέπει να χωριστεί και να στεγνώσει! Παρόλο που οι σόμπες είναι πιο αποτελεσματικές σήμερα, η ποιότητα των καυσίμων παραμένει απαραίτητη.

Πώς μπορώ να ξέρω αν το παραδοθέν προϊόν είναι στεγνό;

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα βρείτε χρήσιμες:

Παρατηρήστε κάποιες λεπτομέρειες. Τα ξύλα πρέπει να σπάνε στα άκρα. Όσο μεγαλύτερες και βαθύτερες είναι οι ρωγμές, τόσο πιο ξηρό είναι.

Ελέγξτε το βάρος. Ένας κορμό που έχει στεγνώσει είναι ελαφρήτερος από νωπό ξύλο.

Μυρίστε το ξύλο. Εάν τα ξύλα εξακολουθούν να μυρίζουν φρέσκο ​​ξύλο, είναι ένα σημάδι ότι πιθανότατα είναι ακόμα νωπά και θα είναι πιο δύσκολο να καούν.

Ενα κομμάτι του νωπού ξύλου που βάζετε στη σόμπα σας θα τείνει να κάνει πολύ καπνό ... και θα παράξει λιγότερη θερμότητα.

Συνήθως, αγοράζετε μεικτά είδη ξύλων αποτελούμενα από σημύδα, οξιά, σφενδάμι. Αυτά θα σας δώσουν καλή ενεργειακή απόδοση.
Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ελιά, δρυς, για γλυκό αργό κάψιμο.
 Όλες αυτές οι ποικιλίες θα είναι πολύ χρήσιμες για τη θέρμανση του σπιτιού σας σε πολύ κρύο καιρό. Κάψιμο πιο αργά και αφήνεί μια καλή χόβόλη

Ωστόσο, αποφύγετε τα μαλακά ξύλα, όπως έλατο η πεύκο.
Εκτός από την παραγωγή πολύ λίγης θερμότητας, προκαλούν σημαντικές αποθέσεις στην καμινάδα κατά την καύση, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Κορμοί από πριονίδι, τα συνθετικά ξύλα επικαλύπτονται με παραφίνη ή συμπιέζονται.
Εκπέμπουν περισσότερη θερμότητα, καίνε περισσότερο και εκπέμπουν λιγότερα ρυπογόνα σωματίδια. Ωστόσο, είναι πιο ακριβά από την παραδοσιακή ξυλεία