Translate

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Fall in Love σε Μαδρίτη, Τοσκάνη, Λισαβόνα, Κωνσταντινούπολη και Άμστερνταμ.




Οι μπόρες του Σεπτέμβρη δεν μπορούν να πνίξουν το καλοκαίρι που επιμένει. Τώρα είναι η καλύτερη εποχή να μεθύσουμε στη μεγάλη γιορτή του τρύγου στην Τοσκάνη, να ζήσουμε σαν γνήσιοι Madrilenos, σιγοψιθυρίζουμε τους ρυθμούς των fados, τυλιγόμαστε σε ένα πέπλο από μπαχαρικά και καπνούς από ναργιλέδες και ανακαλύπτουμε την ρομαντική πλευρά του Άμστερνταμ. Πέντε αποδράσεις αυστηρά για ταξιδιώτες που αρνούνται να ενδώσουν στην φθινοπωρινή μελαγχολία.

Τοσκάνη
Επικρατεί αναβρασμός. Αμπέλια γεμάτα εργάτες και οικογένειες με ψάθινα καπέλα και ποδιές, που μαζεύουν προσεκτικά τα παραφορτωμένα τσαμπιά. Τα τοποθετούν σε τεράστια πλαστικά δοχεία, τα φορτώνουν σε αγροτικά και τα μεταφέρουν στα οινοποιεία. Οι περισσότεροι έρχονται αυτή την εποχή στην Τοσκάνη για το κρασί, αλλά δεν είναι μόνο οι αμπελουργοί που έχουν τόσο έντονο φόρτο εργασίας. Οι μελισσοκόμοι έχουν ήδη συσκευάσει τη φετινή σοδειά και περιμένουν τους εμπόρους, ενώ στις τρατορίες σερβίρονται τα καλύτερα ωριμασμένα τυριά και αλλαντικά. Ακόμα και στα δάση επικρατεί κινητικότητα, ιδιαίτερα τις νύχτες. Πίσω από κάθε δέντρο και κάθε θάμνο βρίσκεται κάποιος ντόπιος με το εκπαιδευμένο γουρούνι του, που ανακαλύπτει πολύτιμες τρούφες και άγρια μανιτάρια. Το επόμενο κιόλας πρωί θα βρίσκονται σε κάποιο από τα deli του κοντινότερου χωριού για να ολοκληρώσουν μερικά από τα καλύτερα τραπέζια της ζωή μας.  
Stay  Δωμάτια που συνδυάζουν παραδοσιακά ξύλινα έπιπλα με μοντέρνα φωτιστικά. Οι ιδιοκτήτες σας προσφέρουν ένα μπουκάλι από το βραβευμένο κρασί τους και διοργανώνουν εκπληκτικά προγράμματα οινογνωσίας και γευσιγνωσίας. Via Petriolo 5, Greve in Chianti, τηλ.: 0039 055 854661, www.vignamaggio.com, από €150 το δίκλινο με πρωινό. 
Eat Το όνομa του Le Vigne σημαίνει “αμπελώνες” και δικαιολογείται απόλυτα αφού βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα σε αμπελώνα. Έτσι, θα δείτε αμπελουργούς να επεξεργάζονται τα σταφύλια ενώ εσείς τρώτε χειροποίητα σπαγγέτι με ντομάτες, πράσα και παντσέτα. Podere Le Vigne, Radda, τηλ.: 0039 0577 738640, από €17 το άτομο. 
Coffee Οι ντόπιοι που μένουν κοντά στο Greve έρχονται στο Antica Enoteca Caffè le Logge για τον πρώτο καφέ της μέρας παρέα με γλυκό. Aπολαύστε crostini και bruschette για πρωινό ή πιατέλες με τυριά και αλλαντικά το βράδυ για να συνοδεύσετε τα  τοπικά κρασιά. Piazza Giacomo Matteotti 32, Greve, τηλ.: 0039 055 853038.
Drink Στη μικροσκοπική Enoteca Fuoripiazza θα βρείτε τραπέζια μετρημένα στα δάχτυλα αλλά αξίζει να την επισκεφτείτε για την μεγάλη ποικιλία κρασιών που συνοδεύετε από επίσης αμέτρητα affettati misti, δηλαδή πιατέλες αλλαντικών. Via 1 Maggio Piazza Trento, Greve, τηλ.: 0039 055 8546313. 
Shop Στο La Cantinetta del Chianti θα κάνετε ένα νοερό ταξίδι σε όλες τις περιοχές της Ιταλίας που φημίζονται για το κρασί τους από την Τοσκάνη, το Βένετο και το Πιεμόντε μέχρι την Λομβαρδία και την Σικελία. Αν το επιθυμείτε θα στείλουν ταχυδρομικώς τα προϊόντα που επιλέξετε. Via B. Ricasoli 33, Gaiole, τηλ.: 0039 0577 749125.
See Το γραφικό χωριουδάκι Montefioralle βρίσκεται περίπου 2χλμ δυτικά του Greve και απολαμβάνει την καλύτερη θέα στην πεδιάδα αφού είναι χτισμένο πάνω σε λόφο. Από εδώ κατάγεται ο θαλασσοπόρος Αμέριγκο Βεσπούκι. 
Do Επισκεφτείτε το Castello di Brolio, το φρούριο που ανήκει στην οικογένεια Ricasoli από τον 12ο αιώνα. Λέγεται ότι ο Βαρόνος Bettino Ricasoli εφηύρε την αυθεντική συνταγή του κρασιού Chianti τον 19ο αιώνα. Σήμερα, παρασκευάζονται δύο διάσημες ετικέτες, το Castello di Brolio Chianti Classico και το Brolio Chianti Classico ενώ τα κελάρια του είναι επισκέψιμα κατόπιν ραντεβού. Gaiole, τηλ.: 0039 0577 7301, www.ricasoli.it.
 
Μαδρίτη
“Μερικά κασκόλ”. Ο Adrian ήταν απόλυτος. Στη βαλίτσα με προορισμό την πόλη του δεν επιτρέπεται να μην υπάρχουν κασκόλ. Οι ντόπιοι τα λατρεύουν και τα φορούν αμέσως μόλις φυσήξει το πρώτο φθινοπωρινό αεράκι μέχρι να πιάσουν και πάλι οι ζέστες του επόμενου καλοκαιριού. Λεπτά ή πιο χοντρά, μονόχρωμα ή με μοτίβα, μακριά ή τετραγωνισμένα, τα κασκόλ είναι το απόλυτο αξεσουάρ για τους Madrilenos – και για οποιονδήποτε θέλει να τους μοιάζει όταν επισκέπτεται την Μαδρίτη. Οι ίδιοι έχουν επιστρέψει μαυρισμένοι από τις διακοπές τους στην Ibiza και την Μαγιόρκα και τριγυρνούν κάνοντας θόρυβο. Αρνούνται να κλειστούν στο σπίτι. Καλοντυμένα ζευγάρια πιασμένα χέρι χέρι τρώνε γρανίτα φράουλα ανεβοκατεβαίνοντας στις γέφυρες του El Capricho που σιγά σιγά φορά τα χρυσά και τα καφετιά του ενώ στο πάρκο Juan Carlos κορίτσια με floral φορέματα κάνουν ποδήλατο και ξεδιψούν με παγωμένη λεμόναδα.

  
Stay Στο Abalu, το funky boutique ξενοδοχείο, ένα βήμα από την Gran Via. Μοντέρνα urban αισθητική που φλερτάρει με το sci-fi και θεραπείες spa που πραγματοποιούνται στην άνεση του δωματίου μας (Calle Pez 19, τηλ.: 0034 91 5314744, www.hotelabalu.com, από €84 το δίκλινο).
Eat Στη Μαδρίτη θα έρθετε για tapas. Και θα τα γευτείτε στο κορυφαίο εστιατόριο Sergi Arola Gastro, που έχει τιμηθεί με δύο αστέρια Michelin. O σεφ-σταρ αλλάζει το μενού κάθε μήνα ενώ από το πριβέ τραπέζι θα έχετε την καλύτερη θέα στην κουζίνα του. Μάλιστα μόλις βγήκε από ανακαίνιση (31 Calle de Zurbano, τηλ.: 0034 91 310 2169, www.sergiarola.es, €49 το μεσημεριανό). 
Coffee Για απογευματινό café con leche (καφέ με γάλα) στο ιστορικό Café Gijon, κλασικό στέκι διανοούμενων για “tertulias”, ανεπίσημες συζητήσεις (paseo de Recoletos 21, τηλ.: 0034 91 5215425).
Drink Για το signature cocktail Bull Shot με κονσομέ και βότκα στο μπαρ El Cock. Ο πρώην οίκος ανοχής αποτελεί το αγαπημένο στέκι του Αλμοδοβάρ ενώ εκεί γυρίστηκαν και σκηνές από την ταινία Casino Royale (Calle de la Reina 16, τηλ.: 0034 91 532 2826, www.barcock.com).
Shopping Στην υπαίθρια αγορά El Rastro που πραγματοποιείται κάθε Κυριακή. Είναι η δημοφιλέστερη αγορά της πόλης και θα βρείτε οτιδήποτε βάζει ο νους σας και, φυσικά, τα απαραίτητα κασκόλ από μόλις €2. Στα νότια του σταθμού μετρό La Latina.
See Δείτε τον διάσημο πίνακα Las Meninas του Βελάσκεθ στο Μουσείο του Πράδο, που κατέχει μια από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης του κόσμου, και συγκεκριμένα ένα μεγάλο πλήθος πινάκων από τον 12ο ως τις αρχές του 19ου αιώνα (Calle Ruiz de Alarcón 23, τηλ.: 0034 91 330 2800, www.museodelprado.es, Δε-Σα: 10πμ-8μμ, Κυ: 10πμ.-7μμ.).
Do Παρακολουθήστε μια παράσταση φλαμένκο στο θρυλικό Corral de la Morería, που για πάνω από μισό αιώνα αποτελεί το διασημότερο tablao flamenco στον κόσμο (Morería 17, 0034 913 658 446, www.corraldelamoreria.com, από €42 είσοδος και ποτό).
Λισαβόνα
Είναι λες και τα fados ή η ποίηση του Πεσσόα να γεννήθηκαν μέσα απ' τη φθινοπωρινή μελαγχολία της. Μια σκιά πέφτει μετά τα μέσα του Σεπτέμβρη πάνω απ' τον Τάγο. Δεν είναι απειλητική αλλά μάλλον προστατευτική. Ο αέρας μοσχοβολά από τα πρώιμα κάστανα που ψήνονται στη φουφού. Ο καστανάς τα βγάζει καυτά με τα χέρια του γυμνά και τα παραδίδει στους πελάτες του τυλιγμένα σε χωνάκι που φτιάχνει την ίδια στιγμή από σκισμένες σελίδες του χρυσού οδηγού. Απόγευμα, τα ζευγαράκια χώνονται στη Cinemateca Portuguesea που παίζει σε καινούργιες κόπιες τη μελαγχολική Madame De του Μαξ Οφίλς. Μετά το σινεμά τρώνε μύδια και στρείδια που βρίσκονται αυτούς τους μήνες στη καλύτερη εποχή τους. Και αργά τη νύχτα, ξεγυμνώνουν την ψυχή τους πάνω από μερικά ποτήρια jeropiga -γλυκό, ντόπιο λικέρ που μπορεί να σου στοιχίσει το κεφάλι σου- σε ένα από τα μπαράκια του Bairro Alto. 

 
  
Κωνσταντινούπολη
Τα ανέτοιμα σύννεφα που συνωστίζονται πάνω απ' το Βόσπορο και τους τρούλους της Αγιά Σοφιάς είναι μόνο ένα ευπρόσδεκτο μπόνους. Γιατί ο λόγος που επιστρέφουμε φθινόπωρο στην Πόλη είναι οι εικόνες απ' το μέλλον. Η πόλις των τριών χιλιετιών και των 11 εκατομμυρίων κατοίκων είναι ξανά ο αγαπημένος προορισμός της Ευρώπης και όπως κάθε ταξιδιωτική Μέκκα που σέβεται τον εαυτό της αλλάζει συνεχώς, εγκαινιάζοντας νέα στέκια και υιοθετώντας το lifestyle ενός Μανχάταν πάνω στο Βόσπορο. Μελαγχολικός, γκριζωπός, φορτισμένος συναισθηματικά, να αναριγεί στο ελαφρύ αεράκι, ο Βόσπορος είναι πάντα εδώ. Να χωρίζει δυο ηπείρους καταλήγοντας σε ένα μίνι ωκεανό. Γύρω του χορεύουν στους ρυθμούς του ανέμου μικρά και μεγάλα ψαροκάικα, αστραφτερά σκάφη, τον διαρρηγνύουν γκρίζα πετρελαιοφόρα, κρουαζιερόπλοια, ολόκληρες πλωτές πολιτείες. Εμείς χανόμαστε στα στενά δρομάκια για να μεθύσουμε με τις μυρωδιές από μπαχαρικά, βότανα και ναργιλέδες έχοντας ακόμα στο στόμα την γλύκα του τραγανού μπακλαβά. Σε λίγο θα μας βρει η πρώτη φθινοπωρινή μπόρα και θα μας τυλίξει η πάντα νοσταλγική μυρωδιά του βρεγμένου χώματος. Είναι η ώρα που το δείπνο στο Ciragan Palace γίνεται ακόμα πιο ρομαντικό. 


  

Stay Στο W Istanbul στο ιστορικό Akaretler, μια από τις πιο trendy και ανερχόμενες συνοικίες της πόλης. Αποτελείται από 136 δωμάτια και σουίτες και διαθέτει όλα τα απαραίτητα για να μην μας λείψει τίποτα, ακόμα και personal shopper. (Suleyman Seba Caddesi No.22 Akaretler, τηλ.: 0090 212 381 2121, www.wistanbul.com.tr, από €180 το δίκλινο). 
Eat Στο άκρως ατμοσφαιρικό Sunset Grill & Bar για Μεσογειακή, τουρκική και νεο-ιαπωνική κουζίνα με φόντο ολόκληρη την πόλη ντυμένη στις φθινοπωρινές της αποχρώσεις (Yol Sokak No.2 Ulus Park, τηλ.: 0090 212 287 0357/58, www.sunsetgrillbar.com, από €40 το άτομο).
Coffee Και βιολογικό τσάι στο πιο σικ καφέ της πόλης, το Oba Sultan Cafe, πάντα παρέα με ναργιλέ. Απολαύστε τα στην ξύλινη βεράντα του με φόντο τα νερά του Βοσπόρου (Baltalimani Caddesi No: 54, τηλ.: 0090 212 323 40 50, www.obarestoran.com, από €3,60 το τσάι). 
Drink Στο Tamirane, το avant-guard café-restaurant  και αίθουσα συναυλιών, αλλά και υπόδειγμα industrial αρχιτεκτονικής μιας και ήταν πρώην εργοστάσιο. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το Apple Mojito ή Green Lemonade (Kazim Karabekir Caddesi No 2/8, τηλ.: 0090 212 311 73 09, www.tamirane.com).
Shopping Για όλα τα μπαχαρικά που βάζει ο νους σας στην Αγορά Μπαχαρικών που χτίστηκε το 1660. Ονομάζεται και Αιγυπτιακή αγορά καθώς πολλά από τα μπαχαρικά εισάγονταν από την Αίγυπτο και είναι άκρως εντυπωσιακή.
See Το Yerebatan Sarayi, το Βασιλικό Υδραγωγείο ή αλλιώς Βυθισμένο Παλάτι όπως είναι γνωστό. Είναι το μεγαλύτερο από τα εκατοντάδες υδραγωγεία που διασώζονται υπογείως της Κωνσταντινούπολης και με τους 336 μαρμάρινους κίονες –τους οποίους διέσχισε ο James Bond στο “Από τη Ρωσία με Αγάπη”- αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Πόλης. (Yerebatan Caddesi 13, τηλ.: 090 212 5221259).
Do Αφεθείτε στο τελετουργικό της 90λεπτης θεραπείας Elixir of Life στο πρόσφατα ανακαινισμένο και άκρως ατμοσφαρικό Ayasofya Hürrem Sultan Hamam, ανάμεσα στην Αγία Σοφία και στο Μπλε Τζαμί (Cankurtaran Mahallesi Bab-ı Hümayun Cad. No: 1, τηλ.: 0090 530 921 9136, www.ayasofyahamami.com). 
Άμστερνταμ
Αυτή τη φορά δεν θα μεταμορφωθούμε σε party-animals. Παρά μόνο θα ξαναερωτευτούμε, με μια κρουαζιέρα και κατακόκκινο γαλλικό κρασί. Περπατάμε στα λιθόστρωτα δρομάκια με τις κατάφωτες γέφυρες πάνω από τα κανάλια της περίφημης “grachtengordel” (της ζώνης με τα κανάλια) που περικλείει το κέντρο της πόλης με τα αρχοντικά. Απαραίτητα πιασμένοι χέρι-χέρι. Στις 8 ακριβώς θα βρισκόμαστε στο νούμερο 25 της Prins Hendrikkade για να επιβιβαστούμε στο πλοίο για το δίωρο ρομαντικό δείπνο στα κανάλια του Άμστερνταμ. Το επόμενο πρωί μας βρίσκει να διαλέγουμε μυρωδάτα μπουκέτα λουλουδιών στην πλωτή αγορά Bloemenmarkt. Απογευματινός περίπατος στις όχθες του Herengracht. Ο ουρανός είναι γκρίζος, τα σύννεφα έχουν πλέον κατέβει χαμηλά. Πίσω τους, φαντάζομαι τα τρία φιλικά φαντάσματα του Άμστερνταμ –τον van Gogh, τον Rembrandt, την Anna Frank- να προσπαθούν να μας διακρίνουν καθώς περπατάμε δίπλα στο κανάλι.
  
Stay Στο The Exchange, ένα εκρηκτικό μείγμα μόδας και design στην καρδιά του Άμστερνταμ. Οχτώ φοιτητές του Amsterdam Fashion Institute έντυσαν τα 61 δωμάτια σαν «μοντέλα σε πασαρέλα», ενώ τα χειροποίητα υφάσματα που κοσμούν τοίχους, οροφές και έπιπλα, φτιάχτηκαν αποκλειστικά για το ξενοδοχείο σε συνεργασία με το Dutch Textiles Museum (Damrak 50, τηλ.: 0031 205 613 699, www.hoteltheexchange.com, από €132 το δίκλινο). 
Eat Στο πρόσφατα ανακαινισμένο εστιατόριο Cinema Paradiso. Στο πρώην σινεμά θα γευτείτε ravioli γεμιστά με τρούφα και ρικότα, ντοματίνια και σαλάτα ρόκα αλλά και το signature κοκτέιλ Sgroppino με παγωμένο Prosecco, βότκα, σορμπέ λεμόνι και φρέσκια μέντα (Westerstraat 184-186, τηλ.: 0031 20 623 7344, www.cinemaparadiso.info, από €15 το άτομo). 
Coffee Στο Café De Jaren ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα cafes του Άμστερνταμ. Η βεράντα του, ακριβώς πάνω στο κανάλι Kloveniersburgwal, είναι must μέρος για τις τελευταίες ηλιόλουστες μέρες στην πόλη (Nieuwe Doelenstraat 20-22, τηλ.: 0031 206255771, www.cafedejaren.nl, €2,30 ο εσπρέσο).
Drink Μαζί με τους rich & famous στο oriental σκηνικό του Jimmy Woo. Ζητήστε από τον concierge να σας βάλει στην guest list και ντυθείτε καλά αφού έχει αυστηρό dress code ( Korte Leidsedwarsstraat 18, τηλ.: 0031 20 626 3150, www.jimmywoo.com).
Shopping Προμηθευτείτε αυθεντικό Ένταμ αλλά και άλλα εκλεκτά τυριά στο καλύτερο κατάστημα του είδους, το delicatessen De Kaaskamer (Runstraat 7, τηλ.: 0031 20 623 3483). 
See Δείτε πάνω από 200 έργα του Van Gogh στο ομώνυμο μουσείο, όπου φυλάσσεται η μεγαλύτερη συλλογή με πίνακες του ολλανδού ζωγράφου αλλά και σημαντικά έργα των Γκογκέν, Μανέ και Μονέ μεταξύ άλλων (Paulus Potterstraat 7, τηλ.: 0031 20 5705200, www.vangoghmuseum.nl, ωράριο Σα-Πε: 10πμ.-6μμ, Πα: 10 πμ.-10μμ., είσοδος €14).
Do Νιώστε σαν τους ντόπιους νοικιάζοντας ποδήλατο από το κεντρικό Orangebike κοντά στην πλατεία Dam. Η ενοικίαση για μια μέρα στοιχίζει € 9,50, ενώ διοργανώνουν και θεματικές εκδρομές (Singel 233, τηλ.: 0031 20 5289990, www.orangebike.nl).