Translate

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Αερόθερμα τζακιού, πώς λειτουργούν και τι πρέπει να προσέξουμε στην αγορά τους




Ένα αερόθερμο τζακιού αποτελείται συνήθως από μια σειρά σωλήνων  σχήματος C από χάλυβα τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του τζακιού με την  εξαγωγή εξαγωγής θερμότητας προς τον χώρο και όχι στην καμινάδα. 



Η ιδέα είναι απλή . Όταν η φωτιά είναι στο πάνω και το κάτω τμήμα των σωλήνων , ο θερμαινόμενος αέρας σε αυτό το τμήμα διαστέλλεται, έχοντας μια ανοδική ροή μέσω των σωλήνων .

 Τα απλούστερα σχέδια θερμαντήρων τζακιού βασίζονται αποκλειστικά στη φυσική ροή του θερμού αέρα να κινείται προς τα πάνω .

Εκμεταλλεύεται την θερμότητα της φωτάς που “δραπετεύει” από την καμινάδα του τζακιού και την επιστρέφει στο χώρο – αυξάνοντας εντυπωσιακά και άμεσα την θερμοκρασία του.

 Ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα, ωστόσο, επιταχύνει  την ροή του θερμού αέρα με την προσθήκη ενός φυσητήρα (αερόθερμου )  .

Για να είναι αποτελεσματικό , ένα αερόθερμο τζακιού χωρίς φυσητήρα πρέπει να τοποθετηθεί έτσι ώστε τα άνω άκρα των σωλήνων είναι στο ίδιο επίπεδο με το άνοιγμα του τζακιού  και 2  - 5 cm από την κορυφή του τζακιού .

 Μια τέτοια τοποθέτηση θα αναγκάσει το θερμαινόμενο αέρα να διασκορπιστεί μέσα στο δωμάτιο και θα τον αποτρέψει από το να παρασυρθεί και να επιστέψει πίσω στο τζάκι με τον αέρα καύσης .

Μια κατασκευή εξοπλισμένη με αερόθερμο οδηγεί  τον θερμό αέρα των σωλήνων ποιο εύκολα στο χώρο και μπορεί να διπλασιάσει την παραγωγή θερμότητας από το τζάκι .

Το τζάκι αυτό θερμαίνει άνετα έναν ανοιχτό χώρο γύρω στα 80m2



Όταν αγοράζετε αερόθερμο τζακιού πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα της κατασκευής .

Ψάξτε για κατασκευές βαρέως τύπου με σωλήνες από ανοξείδωτο χάλυβα .
Αποφύγετε το INOX για δύο λόγους . Πρώτων σαν υλικό είναι υποδιαίστερο του χάλυβα και έχει προβλήματα στρεβλώσεων στις υψηλές θερμοκρασίες.
Δεύτερον σαν υλικό συγκρατεί την θερμότητα σε αντίθεση με το χάλυβα που την διαχέει στην ατμόσφαιρα


Διαλέγετε αερόθερμα τζακιού με ακροφύσια και ο λόγος είναι απλός
Όταν πάτε να βάλετε ξύλα με τα ακροφύσια ο καυτός αέρας δεν σας έρχεται στο πρόσωπο

 Οι φθηνές κινέζικες κατασκευές παρουσιάζουν προβλήματα στρέβλωσης των σωλήνων από την θερμότητα και προβλήματα λειτουργίας του ανεμιστήρα