Η παραδοσιακή συνταγή για αρνάκι στο φούρνο με πατάτες
Νόστιμη και απλή συνταγή που σίγουρα θα σας οδηγήσει να φτιάξετε ένα τραγανό αρνάκι στο φούρνο με πατάτες
Με τις πρώτες ύλες να είναι το μυστικό της επιτυχίας μας χρειάζεται καλό αρνί από σίγουρη πηγή περίπου 6-7, το πολύ 8 κιλά,
Προετοιμασία:
20-30 λεπτά (ανάλογα και με τις πατάτες που θα χρησιμοποιήσετε -μικρές ολόκληρες ή μεγαλύτερες καθαρισμένες και κομμένες) και 2.5-3 ώρες το ψήσιμο.
Υλικά (για 6 άτομα)
3-3.5 κιλά αρνάκι (ήτοι, μισό)
4-5 σκελίδες σκόρδο
1.5 κιλό πατάτες (μικρές ολόκληρες με τη φλούδα ή κανονικές κομμένες χοντρές αλλά μακρόστενες, οι λεγόμενες «κυδωνάτες»)
4 κ.γ. σκόνη μουστάρδα
2 λεμόνια στιμμένα
150 ml λευκό κρασί
200 ml ελαιόλαδο
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
3 κ.γ. θυμάρι
5 πρέζες αλάτι & φρεσοκτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C με αέρα.
Αν ο φούρνος δεν διαθέτει αέρα, απλά θα πάρει επιπλέον τουλάχιστον μισή ώρα στο ψήσιμο και ίσως χρειαστεί λίγο grill στο τελείωμα για να γίνει τραγανό.
Eτοιμάζετε το αρνάκι στο φούρνο με πατάτες:
Σκουπίζετε το αρνί με χαρτί κουζίνας και το τοποθετείτε στο ταψί.
Βάζετε σταδιακά τις σκελίδες κομμένες στη μέση στην πρέσα του σκόρδου και πιέζοντας τες «σκορδίζετε» όλο το αρνί γύρω-γύρω, πάνω-κάτω, μέσα-έξω.
Βάζετε τις πατάτες στο ταψί.
Ρίχνετε το κρασί, το λεμόνι, την μουστάρδα, το δεντρολίβανο και το ελαιόλαδο.
Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε και στις δύο πλευρές του αρνιού το θυμάρι.
Το βάζετε στο φούρνο και ανά μισή ώρα γυρνάτε στο αρνί πλευρά, ανακατεύοντας προσεκτικά και τις πατάτες.
Ανάλογα με τον φούρνο, το ψήσιμο θα πάρει από 2.5 ως 3 ώρες, άρα θα κάνετε τουλάχιστον 5 γυρίσματα.
Δεν το βγάζετε πριν δείτε ότι είναι απόλυτα τραγανό, η πέτσα του έχει πάρει βαθύ μελί χρώμα ενώ το κρέας είναι σκούρο καφέ.
Μόνον τότε το αρνάκι στο φούρνο με πατάτες είναι έτοιμο.
Στην παραπάνω συνταγή αντί για αρνί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατσίκι, που έχει λιγότερο λίπος, ο συνολικός χρόνος πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 30 λεπτά, ώστε το κρέας να μην στεγνώσει. Σ’ αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήστε τον φούρνο κανονικά χωρίς αέρα.
Επίσης, αν κάνετε τις πατάτες πιο μικρές, βάλτε τες στο ταψί πιο αργά.