Translate

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Η Πολυνησία στην Ελλάδα τα άγνωστα νησιά των Δωδεκανήσων


Τα μικρά και άγνωστα νησιά των Δωδεκανήσων



Γεια σας.Στο μυαλό των περισσοτέρων καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα και κατ'επέκταση νησιά.Νησιά υπάρχουν πάρα πολλά σε όλη την Ελλάδα,μεγάλα αλλά και μικρά,πολλά από τα οποία όμως είναι άγνωστα.
Αυτά τα μικρά και άγνωστα σε πολλούς νησιά θέλω να σας γνωρίσω μέσα από μία σειρά άρθρων που θα γράψω.Θα ξεκινήσω με τα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων.

Χάρτης Δωδεκανήσων


1)Αγαθονήσι
Είναι το βορειότερο νησί του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος και βρίσκεται πολύ κοντά στη Σάμο.
Η έκτασή του είναι 14,4 τ.χλμ.
Έχει τρεις οικισμούς:το Μεγάλο Χωριό με 120 κατοίκους,το Μικρό Χωριό με 15 κατοίκους και τον Άγιο Γεώργιο,που είναι και το λιμάνι του νησιού,που αριθμεί 15 κατοίκους.Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Συγκοινωνιακά,το νησί εξυπηρετείται τέσσερις φορές τη βδομάδα με πλοίο και συνδέεται με τα νησιά Κάλυμνο έως Πυθαγόρειο Σάμου,δύο φορές με ταχύπλοο από Κάλυμνο μέχρι Αγαθονήσι και μία φορά την εβδομάδα με τη Ρόδο.Το καλοκαίρι το νησί εξυπηρετείται και με υδροπτέρυγα.
Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Αγαθονησίου:22470 29009


Αγαθονήσι,κάτω Αγ.Γεώργιος-πάνω Μεγάλο Χωριό
Αγαθονήσι,κάτω Άγιος Γεώργιος-πάνω προς Μεγάλο Χωριό
Αγαθονήσι,Αγ.Γεώργιος

Αγαθονήσι,Άγιος Γεώργιος


Αγαθονήσι,Άγιος Γεώργιος


Αγαθονήσι,Άγιος Γεώργιος
Αγαθονήσι,παραλία Σπηλιά

Αγαθονήσι,παραλία Γαϊδουραύλακος

2)Αρκιοί
Με το όνομα Αρκιοί συχνά αναφέρεται ολόκληρο το σύμπλεγμα των νησιών που βρίσκονται γύρω από το μεγαλύτερο νησί,τους Αρκιούς.Βρίσκεται νότια των Λειψών,έχει έκταση 6.697 στρέμματα και έχει 54 κατοίκους (απογραφή 2001).Τα 3/4 της επιφάνειάς του δεν κατοικείται και είναι απαλλαγμένο από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Αν σας αρέσει η πεζοπορία,σε μία ώρα με τα πόδια θα ανακαλύψετε ένα ανεξερεύνητο ακόμη σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.Ενδιαφέρον έχουν και τα ερείπια του κάστρου του 4ου αιώνα π.χ.Έχει δύο οικισμούς το Πάνω Χωριό και το λιμάνι,όπου βρίσκονται τα περισσότερα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Συγκοινωνιακά,οι Αρκιοί συνδέονται ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες,με τοπικά πλοία καθημερινά με την Πάτμο και αρκετές φορές την εβδομάδα με Λέρο,Κάλυμνο,Σάμο,Λειψούς,Αγαθονήσι.
Χρήσιμα τηλέφωνα
Κοινότητα Αρκιών:22470 41206

Σύμπλεγμα  νήσων Αρκιών

Αρκιοί



Αρκιοί

Αρκιοί


3)Μαράθι
Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τους Αρκιούς και ανήκει στο σύμπλεγμά τους.Έχει έκταση μόνο 355 στρέμματα αλλά διαθέτει ένα μικρό οικισμό.Το καλοκαίρι λειτουργούν δύο ταβέρνες και κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια.Το χειμώνα οι μόνοι κάτοικοι που παραμένουν είναι τρία αδέρφια,ιδιοκτήτες των καταστημάτων του νησιού.
Στο νησί υπάρχει μόνο μία παραλία.Δεν υπάρχουν δρόμοι,ούτε αυτοκίνητα για να ταράξουν τη γαλήνη της φύσης.
Συνδέεται με ημερήσια καραβάκια που φεύγουν από Πάτμο.
Χρήσιμα τηλέφωνα
Δωμάτια "Μιχάλης" 22470 31580
Δωμάτια "Παντελής"22470 32609
Δωμάτια "marathi-stavragos"22470 32900

Μαράθι

Μαράθι


Μαράθι
Μαράθι
4)Τέλενδος.
Βρίσκεται σε απόσταση 0,5 μιλίου από την Κάλυμνο και έχει έκταση 4.648 τετρ.χιλιόμετρα.Στο νησί δεσπόζει το οροπέδιό της η "Ράχη"με μέγιστο υψόμετρο 460 μέτρα.Ο μοναδικός οικισμός της Τελένδου,βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το χωριό Μυρτιές της Καλύμνου,με το οποίο συνδέεται με μικρά "θαλάσσια ταξί" που εκτελούν τακτική συγκοινωνία,από το πρωί μέχρι το βράδυ,με διάρκεια ταξιδιού 6-8 λεπτά..Δεν υπάρχει οδικό δίκτυο στο νησί και προσφέρεται πιο πολύ για πεζοπορία.Έχει 54 κατοίκους (απογραφή 2001).
Χρήσιμα τηλέφωνα
ΚΕΠ (Κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών)Χώρας καλύμνου 22430 29767 και 22430 29883


Τέλενδος

Τέλενδος

Τέλενδος
Τέλενδος,παραλία Χόχλακας


5)Ψέριμος
Λέγεται και Κάπαρη.Η επιφάνεια του νησιού είναι 14,6 τετρ.χιλιόμετρα. Έχει 130 κατοίκους(απογραφή 2001) και βρίσκεται βόρεια της Κω και νοτιοανατολικά της Καλύμνου.Ακτοπλοϊκή σύνδεση υπάρχει τόσο με το νησί της Καλύμνου όσο και με την Κω.Στο νησί δεν υπάρχουν δρόμοι και δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα.
Ο μοναδικός οικισμός του νησιού είναι τα Αυλάκια,όπου βρίσκεται και το λιμάνι του νησιού.
Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Καλύμνου:22430 59141 και 59235

Ψέριμος



Ψέριμος

Ψέριμος


Ψέριμος

Ψέριμος

Ψέριμoς

Ψέριμος




6)Λειψοί
Είναι συστάδα νησιών με 698 κατοίκους(απογραφή 2001).Η Λειψοί ή Λειψώ,το κύριο νησί από το οποίο προέρχεται το όνομα της συστάδας αυτής,βρίσκεται ανάμεσα στην Πάτμο και τη Λέρο.Η επιφάνειά του είναι 15,842 τετρ.χιλιόμετρα.Ο δήμος των Λειψών βρίσκεται στο μέσο του νησιού,στο βάθος απάνεμου κόλπου.
άλλοι μικροσυνοικισμοί του νησιού είναι το Κουσέλιο,η Κατσαδιά,ο Πλατύς Γυαλός.
Στο κύριο νησί υπάρχουν ταξί και λεωφορείο.Οι Λειψοί συνδέονται ακτοπλοϊκά με τα κοντινά νησιά Πάτμο και Λέρο καθώς και με τη Ρόδο και τον Πειραιά.
"Τιμής ένεκεν"οι Λειψοί αποτελούσαν και αποτελούν δήμο,από το γεγονός ότι όλα τα έργα που έχουν γίνει στο νησί (δρόμοι,ηλεκτροδότηση κ.λ.π.) προέρχονται από δωρεές σε συνάλλαγμα μεταναστών της στην Αυστραλία.
Χρήσιμα τηλέφωνα
Δημος:22470 41209
Τουριστικές πληροφορίες: 22470 41105


Λειψοί

Λειψοί

Λειψοί,παραλία Καμάρες

Λειψοί

Λειψοί
Λειψοί,παραλία Πλατύς Γιαλός

Λειψοί,Κατσαδιά
7)Λέβιθα
Βρίσκεται μεταξύ Δωδεκανήσων και Κυκλάδων.Ο πληθυσμός της είναι 8 κάτοικοι(απογραφή 2001) και έχει έκταση 9,2 τ.χλμ.
Διαθέτει ένα μικρό οικισμό στο κέντρο του νησιού.Οι κάτοικοί της συντηρούν κάποιους χώρους εστίασης τους καλοκαιρινούς μήνες.Συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την Πάτμο,μία φορά την εβδομάδα.



Λέβιθα

Λέβιθα



8)Τήλος
Η Τήλος έχει έκταση 61,487 τ.χλμ. και πληθυσμό 533 κατοίκους (απογραφή 2001).Στο νησί υπάρχουν τρεις οικισμοί:το Μεγάλο Χωριό με 233 κατοίκους,τα Λιβάδια, που είναι και το λιμάνι του νησιού, με 278 κατοίκους και ο Άγιος Αντώνιος με 22.
Η Τήλος διαθέτει πολλά αρχαιολογικά μνημεία και έγινε γνωστή όταν ανακαλύφτηκε το 1970 νεκροταφείο νάνων ελεφάντων,υπάρχει δε μικρό παλαιοντολογικό μουσείο.Επίσης,αξίζει να περιηγηθείτε στα κάστρα του νησιού,κυρίως μεσαιωνικά,αλλά και στις εκκλησίες και μοναστήρια του νησιού.
Συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά,τη Ρόδο και την Κω.
Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Τήλου:22460 44212
ΚΕΠ(κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών):22460 70893



Τήλος,Λιβάδια


Τήλος,Λιβάδια


Τήλος,Λιβάδια



Τήλος,Κόκκινη παραλία

Τήλος,Θολό


Τήλος

Τήλος,Μεγάλο χωριό

Τήλος,Μεγάλο Χωριό

Τήλος,Μικρό Χωριό

Τήλος,Έριστος


Τήλος,Έριστος
Τήλος,Έριστος

Τήλος,Λεθρά





9)Χάλκη
Είναι ένα μικρό ορεινό νησί της Δωδεκανήσου,δυτικά της Ρόδου,με χρυσές αμμουδιές.Η έκτασή του είναι 28 τ.χλμ. και έχει 313 κατοίκους(απογραφή 2001).
Εδώ υπάρχουν δρόμοι,αλλά ελάχιστα αυτοκίνητα.Ο Εμποριός (ή Νημποριός) είναι το λιμάνι και η πρωτεύουσα της Χάλκης,αλλά και η μόνη κατοικημένη περιοχή του νησιού.Είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στους πρόποδες του νησιού και αποτελείται από ψηλά διώροφα και τριώροφα αναπαλαιωμένα αρχοντικά.Το νησί προσφέρεται για ήσυχες διακοπές με πεζοπορία,όπου μπορείτε να ανακαλύψετε τα περίπου 360 ερημοκλήσια (στυλωμένα και μη) καθώς και τα απομεινάρια ενετικού κάστρου.
Συνδέεται ακτοπλοϊκά με Πειραιά και Ρόδο.
Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Χάλκης: 22460 45207



Χάλκη

Χάλκη,παραλία Φτενάγια
Χάλκη,παραλία Τραχιά

Χάλκη,παραλία Πόνταμος
Χάλκη,παραλία Πόνταμος

Χάλκη,παραλία Αρέτα