Translate

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Ζάγκρεμπ Η καρδιά της Κροατίας




Κάποτε στο Ζάγκρεμπ, ένας καλλιτέχνης χάρισε σε μία όμορφη κοπέλα έναν καθρέφτη σε σχήμα μίας κόκκινης καρδιάς, έτσι ώστε να βλέπει το πρόσωπό της μέσα από την καρδιά του. Η καρδιά από τότε αποτελεί σύμβολο της πόλης, την αποκαλούν Λίτσιταρ (Licitar) και χαρίζεται σε ειδικές περιστάσεις, ως έκφραση αγάπης και αφοσίωσης, με τη μορφή ενός παραδοσιακού πολύχρωμου και περίτεχνα διακοσμημένου γλυκού από ζύμη μελιού.

Το Ζάγκρεμπ, λοιπόν, είναι γεμάτο καρδιές, είναι μέρος παραμυθένιο, γεμάτο λουλούδια και πράσινο, υπέροχη αρχιτεκτονική και ειδυλλιακά λιθόστρωτα στενά. Όσο απομακρύνεται κάποιος από το κέντρο, είναι όλο και πιο έντονο το γιουγκοσλάβικο παρελθόν της πόλης αλλά και η επιρροή της μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

Το ιδανικό σενάριο για το Ζάγκρεμπ είναι να το ανακαλύψετε μέσα από τους ανθρώπους του, τις γεύσεις των τοπικών εδεσμάτων, το άρωμα των μυρωδάτων κρασιών του και το πέπλο ιστορίας και μύθων που το καλύπτει. Δώστε ραντεβού κάτω από το άγαλμα του Ban Jelačić στην ομώνυμη κεντρική πλατεία και ξεκινήστε τη βόλτα σας από κει. Η πλατεία Ban Jelačić είναι γεμάτη κόσμο, ζωή, αρώματα, μαγαζιά, ενώ στα γύρω στενά θα βρείτε πολλά εστιατόρια και μπαρ.

Λίγο πιο πέρα από την πλατεία, θα βρείτε την υπαίθρια αγορά του Dolac, γνωστό και ως «η κοιλιά του Ζάγκρεμπ», καθώς εκεί θα βρείτε ακαταμάχητες γεύσεις από όλη την Κροατία. Φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια για καλοφαγάδες!

Ανεβείτε για μία βόλτα στην παλιά πόλη, ξεκινώντας από την πλατεία του Αγίου Μάρκου και τριγυρίστε στα στενά δρομάκια που αποπνέουν αέρα αριστοκρατίας. Εκκλησίες, παλιά αρχοντικά, μουσεία και υπέροχη θέα κυριαρχούν σε αυτό το μέρος της πόλης. Εάν κυκλοφορείτε στους δρόμους της παλιάς πόλης γύρω στο μεσημέρι, μην τρομάξετε από την κανονιά που θα ακούσετε. Από το μεσαιωνικό πύργο του Lotrščak, κάθε μέρα στις 12 το μεσημέρι ηχεί μία κανονιά τρομάζοντας τους αφηρημένους επισκέπτες της πόλης!

Το Ζάγκρεμπ είναι μια πόλη των τεχνών και της ιστορίας, κάτι που φαίνεται από τα πολυάριθμα μουσεία, γκαλερί και θέατρα που διαθέτει. Το Αρχαιολογικό μουσείο, το μουσείο Μίμαρα, η Πινακοθήκη του Στρόσμαγιερ, το μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι κάποια από το πιο σημαντικά, όμως το Ζάγκρεμπ διαθέτει και ένα από τα πιο πρωτότυπα θεματικά μουσεία που μπορεί κανείς να βρει. Το μουσείο των διαλυμένων σχέσεων ή αλλιώς Muzej prekinutih veza, απλά αποδεικνύει τη ρομαντική φύση της πόλης (Sv Ćirila i Metoda 2). Όταν η Olinka, μία παραγωγός ταινιών και ο Dražen, ένας γλύπτης, χώρισαν μετά από τέσσερα χρόνια σχέσης, γεννήθηκε και η ιδέα για το μουσείο. Ο χώρος ξεχειλίζει από εκθέματα-απομεινάρια χωρισμών, τα οποία συνοδεύονται από μία μικρή ιστορία. Ένα κουτί σπίρτα, ένα φόρεμα, ένα κινητό, ένα τσεκούρι είναι κάποια από τα κομμάτια του παζλ των χωρισμών και του κοινού παρελθόντος άλλοτε ερωτευμένων ανθρώπων.

Η βόλτα ολοκληρώνεται σίγουρα με φαγητό! Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα Στρούκλι (Štrukli), ένα είδος τυρόπιτας που τρώγεται  βραστά ή ψητά, γλυκά ή αλμυρά, τη Πούριτσα σα μλίντσιμα (Purica s mlincima), γαλοπούλα με ένα είδος παραδοσιακής χυλοπίτας και την μπριζόλα του Ζάγκρεμπ (Zagrebački odrezak), πανέ μοσχαρίσιο σνίτσελ γεμιστό με τυρί και ζαμπόν. Ψάξτε τις τοπικές λιχουδιές σε αγαπημένα στέκια, συνοδεύστε τες από ντόπια κρασιά και καλή όρεξη!
Στέκια μόνο για «ντόπιους»:

  • Για ψάρια και θαλασσινά στο “Ribice i tri točkice”, που σημαίνει ψάρια…με αποσιωπητικά (Ulica Petra Preradovića 7/1)
  • Για τοπική κουζίνα στο “Bistro Šalša” (Kostelska 11)
  • Για μπίρες και ροκιές στο “No Sikiriki”, ένα μπαρ που το όνομά του σημαίνει «χωρίς έγνοιες» και προέρχεται από το ομώνυμο κροατικό τραγούδι του Edo Maajka (Nova cesta 88)
Το Ζάγκρεμπ, λοιπόν, αφήνει στον επισκέπτη μία ρομαντική, ονειροπόλα και ήρεμη επίγευση. Είναι πόλη χρωματιστή, μυρωδάτη και με βαλκανικό ταπεραμέντο. Καλό ταξίδι!

Γράφει η Πολύμνια Παναγιωτοπούλου