Translate

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΜΕ ΠΙΠΑ



Καλώς ήρθατε στον κόσμο μας!
Ναι, είναι ένας ολόκληρος νέος κόσμος. Ιδιαίτερα για τους φίλους που προέρχονται από το κάπνισμα τσιγάρου, ένα έχω να πω: Μοιάζει μόνο στο ότι και από την πίπα βγαίνει καπνός... Δεν ανάβω τη πίπα μου στο δρόμο τρέχοντας να προλάβω τη τράπεζα. Δεν είναι «ένα στα γρήγορα». 
Ανάβω τη πίπα μου και γαληνεύω...

Καθίστε κι εσείς αναπαυτικά. Ηρεμείστε.
Επεξεργαστείτε τα ξύλα σας, τα επιστόμια, τις ασπίδες, τα πατητήρια, τα νέα σας παιχνίδια. Τα νερά του ξύλου, τη ζέστη του, το άρωμα του πρώτου καπνού σας στο σακουλάκι του.
Δεν σας τρώω το χρόνο με άχρηστα λόγια. Αυτή η "ιεροτελεστία" όχι μόνο δεν είναι κουραστική, αλλά θα δείτε ότι μόνοι σας θα την επιζητάτε κάθε φορά, σαν ιδιαίτερο κομμάτι της καπνιστικής απόλαυσης της πίπας.
Χαλαρώστε... Είναι το μυστικό μας!
 

Η πίπα καπνού ("καπνοσύριγγα"), αποτελείται από το μπωλ του καπνού, την ασπίδα (για όσους επέλεξαν) και το επιστόμιο. 


Το μπωλ είναι συνήθως φτιαγμένο από ρείκι, έναν θάμνο με μια περίεργη ρίζα σαν σφαίρα. Από αυτή τη ρίζα φτιάχτηκε και η δική σας πίπα, μια ρίζα που χρειάστηκε πάνω από 50 χρόνια να μεγαλώσει...

Η ασπίδα είναι ένα πρόσθετο κομμάτι μεταξύ μπωλ και επιστομίου που φιλτράρει εξαιρετικά και κατεβάζει σημαντικά τη θερμοκρασία του καπνού, ώστε να καπνίζουμε δροσερότερα και πιό καθαρά.




Το επιστόμιο είναι από ακρυλικό ή από εβονίτη, ειδικά επιλεγμένα-ουδέτερα υλικά.

Εκτός από την πίπα σας θα χρειαστείτε και ένα σακουλάκι καπνό. Εάν είναι ο πρώτος σας καπνός, σας συνιστώ έναν αρωματικό από ένα κατάστημα με είδη καπνιστού ή από το περίπτερο της γειτονιάς σας π.χ. Aromatic (ελαφρύ άρωμα) ή Mixture (πιό βαρύ).
Θα χρειαστείτε κι ένα εργαλείο-"πατητήρι" και ίσως λίγα "μάκτρα" (συρμάτινα στικ με βαμβακερό ντύσιμο) για καθαρισμό.





Πρώτα από όλα πρέπει να καθαρίσουμε την πίπα μας. Ακόμη κι αν μας έρθει καθαρή από το εργαστήριο, καλό είναι να βάλουμε λίγο το χέρι μας. Θέλουμε καθαρό οινόπνευμα κι ένα μάκτρο  ή έστω μια χαρτοπετσέτα.
Βάζουμε λίγο οινόπνευμα στο άκρο του μάκτρου και το περνάμε από τη μια μεριά μέσα στο επιστόμιο ώστε να βγεί από την άλλη. Το ξανακάνουμε. Με χαρτοπετσέτα υγρή από οινόπνευμα περνάμε απαλά και το εξωτερικό του επιστομίου. Τα ίδια κάνουμε και για το εσωτερικό της ασπίδας. Ας περάσουμε και μία φορά με στεγνό μάκτρο ή ελαφρά νοτισμένο με οινόπνευμα και τη μικρή τρύπα του μπωλ (τρύπα καπνού).
Στο ολόκληρο το μπωλ και γενικά στα ξύλινα μέρη της πίπας ΔΕΝ βάζουμε οινόπνευμα.


Ας αρχίσουμε λοιπόν το ταξίδι...

Ανοίξτε το σακουλάκι με τον καπνό.
Ξεχωρίστε με το χέρι σας μια ποσότητα περίπου τη μισή από όση νομίζετε ότι χωράει μέσα στο μπωλ της πίπας σας. Αφήστε τη να "ανασάνει" έξω από το σακουλάκι π.χ. επάνω σε μια χαρτοπετσέτα. Αυτή τη μισή "δόση" θα χρησιμοποιήσουμε τις 2-3 πρώτες φορές (αν και πολλοί γνώστες του θέματος θέλουν από την αρχή γεμάτο το μπωλ).  Ας βάλουμε τον καπνό λίγο-λίγο μέσα στο μπωλ, πιέζοντας ελαφρά για να καθίσει. Τη σωστή πίεση  θα τη μάθετε με τον καιρό. Δεν πειράζει εάν είναι λιγότερη ή περισσότερη τις πρώτες φορές. Τραβήξτε χωρίς να ανάψετε για να ελέγξετε τη ροή. Πρέπει να είναι άνετη και μυρωδάτη. (Δείτε πιό κάτω στη σελίδα αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα μέχρι εδώ, στο: Συχνές Ερωτήσεις/Δεν "τράβάει καλά".Τι φταίει?)

Ανάψτε με έναν απλό αναπτήρα προσέχοντας να μην πηγαίνει η φλόγα στο ξύλο. Κρατείστε τη στο κέντρο του καπνού και τραβήξτε αργά αέρα από το επιστόμιο. Επαναλάβετε. Αργά. Ηδη θα έχετε τις πρώτες γεύσεις από το άρωμα στον ουρανίσκο σας...
Καλώς ήρθατε στο νέο κόσμο!

Ειδικά για την πρώτη φορά, ας αποφύγουμε να κατεβάζουμε τον καπνό. Πολλά υπολείμματα από διάφορα υλικά (κόλλες, μπογιές) θα απομακρυνθούν τώρα και βέβαια δεν τα θέλουμε στα πνευμόνια μας.
Θα διαπιστώσουμε επίσης ότι με το πρώτο άναμα ο καπνός διογκώνεται. Πατάμε πολύ απαλά με το πατητήρι του εργαλείου τον καπνό να "καθίσει". Ανάβουμε πάλι τραβώντας αργά-όπως πάντα.

Τις 5-10 πρώτες φορές που την καπνίζουμε πρέπει να προσέξουμε να μην αυξηθεί η θερμοκρασία στο μπωλ. Απλά να είναι ζεστό και να μπορούμε να το κρατάμε άνετα στο χέρι μας. Εάν ζεσταθεί περισσότερο διακόπτουμε, είτε τραβάμε λιγότερο και σε πιό αραιά διαστήματα. Κι αυτό γιατί μια καινούρια πίπα θέλει "στρώσιμο". Ειδικά στην αρχή της καπνιστικής του ζωής αλλά και αργότερα, το ξύλο πρέπει να ζεσταίνεται ομαλά, χωρίς ακραίες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του. Σιγά-σιγά δημιουργείται ένα στρώμα κάρβουνου στα εσωτερικά τοιχώματα καύσης που είναι φυσιολογικό και μάλιστα απαραίτητο, το ονομαζόμενο "κέϊκ". Αυτό το κέϊκ σε πάχος περίπου μισού έως ενός χιλιοστού (0.5 - 1 mm) θα συντροφεύει πάντα το μπωλ μας. ΔΕΝ το αφαιρούμε. Μάλιστα μια πίπα θεωρείται "στρωμένη" όταν έχει στα τοιχώματά της δημιουργηθεί αυτό το κέϊκ. Ετσι τις πρώτες αυτές φορές ας αποφύγουμε το σχολαστικό καθάρισμα του μπωλ εσωτερικά. Κάθε φορά που τελειώνουμε το κάπνισμα, απλά απομακρύνουμε όσο καπνό έμεινε.
Να συνοψίσουμε για το στρώσιμο:
Πρώτη φορά: Δεν κατεβάζουμε τον καπνό.
2-3 φορές: Μισό γέμισμα του μπωλ με καπνό και κάπνισμα μέχρι τέλους.
5-10 φορές: Διατηρούμε πολύ χαμηλή θερμοκρασία έως ότου σχηματιστεί το κέϊκ.

Θα παρατηρήσατε ότι ένα μόνο άναμα δεν αρκεί για να διατηρήσουμε την καύση του καπνού της πίπας και σβήνει. Κι αυτό γιατί -σε αντίθεση με το τσιγάρο- δεν υπάρχουν χημικά (π.χ. νίτρο) που διατηρούν αυτή την καύση. Θα ανάψουμε και πάλι. Ας πατήσουμε ελαφρά τον καπνό μας με το πατητήρι και ας ανάψουμε ξανά. Αργά τραβήγματα και απολαυστικά. Το νόημα εδώ είναι να μην χάνουμε τη γεύση. Και τις μυρωδιές. Μην είστε ανυπόμονοι. Θα έρθει και η νικοτίνη εάν τη χρειάζεστε. Στην ώρα της.
Για απολαυστικότερο κάπνισμα, τραβάμε 2-3 φορές για να ανάψει καλύτερα ο καπνός χωρίς να εισπνέουμε. Πολλοί αρκούνται σε αυτό. Αλλοι σε μια επόμενη ρουφιξιά, αφήνουν μισή έξω και εισπνέουν την υπόλοιπη μισή.
Πολλές φορές για να γευτούμε και να μυρίσουμε καλύτερα, χρησιμοποιούμε ενδιάμεσα και γρήγορες-πολύ μικρές ρουφιξιές "πιπιλίζοντας" το επιστόμιο.




Μικρές συμβουλές
Κάψιμο στη γλώσσα ή στον ουρανίσκο:
Καπνίστε πιό ήρεμα. Τραβήξτε πιό αργά. Διαφορετικά χάνουμε από την απόλαυση.
Από την άλλη μεριά ας έχουμε υπ'οψη μας, ότι δεν ταιριάζουνε όλοι οι καπνοί για όλους. Εάν τραβάτε ήρεμα και παρόλα αυτά συνεχίζεται το πρόβλημα, φταίει ο συγκεκριμένος καπνός. Αλλάξτε τον ή ανταλλάξτε τον με άλλο συγκαπνιστή που του ταιριάζει καλύτερα.

Δεν καπνίζουμε σε δυνατό αέρα ή έχοντας την πίπα μας στο ανοικτό παράθυρο του αυτοκινήτου ενώ τρέχουμε. Υπάρχει περίπτωση να υπερθερμανθεί το ξύλο και να καεί ανεπανόρθωτα.
Δεν βάζουμε υγρά μέσα στο μπωλ. Ούτε ουίσκι ή βότκα ή οινόπνευμα. Χαλάμε το κέϊκ και θα διαπιστώσουμε πικρότερο κάπνισμα στο μέλλον, πράγμα που δεν διορθώνεται.
Κάνουμε απαλές κινήσεις μέσα στο μπωλ με το καθαριστήρι του καπνού. Δεν πρέπει να τρίβουμε το κέϊκ εάν είμαστε αρχάριοι. Αφήστε αυτή τη δουλειά για τους ειδικούς. Απομακρύνετε τα υπολείμματα καπνού απαλά με το εργαλείο και χρησιμοποιείστε μια σκληρή χαρτοπετσέτα σκουπίζοντας τις στάχτες που απέμειναν.
Η μυρωδιά ενός συγκεκριμένου καπνού ίσως ενοχλήσει κάποιες φορές τους γύρω μας. Τους σεβόμαστε. Καπνίζουμε άλλον καπνό ή...καπνίζουμε αλλού!


Συχνές Ερωτήσεις

Πόσοι καπνοί πίπας υπάρχουν?

Οι επιλογές σε καπνούς πίπας και σε αντίθεση με τα τσιγάρα, είναι...χιλιάδες!
Προέρχονται από πολλές ξεχωριστές ποικιλίες του φυτού και ταξινομούνται ανάλογα με τα χαρμάνια που αναμιγνύουμε για να πετύχουμε τις διάφορες γεύσεις. Ετσι συναντούμε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Virginia/Perique, Αρωματικούς, Λατάκια.
Πολλοί συνκαπνιστές καπνίζουν έναν και μόνο καπνό. Αλλοι θέλουν διαφορετικές γεύσεις ακόμη και την ίδια ημέρα. Είναι θέμα γούστου.
 

Τι είδη πίπας υπάρχουν?
Υπάρχουν κατ’αρχήν 3 είδη: Αφιλτρες (ίσως με κάποιο μικρό αλουμινένιο πρόσθετο-σαν υποτυπώδες φίλτρο υγρασίας), με φίλτρο και με υγροπαγίδα/ασπίδα. Ευκολότερο είναι να αρχίσουμε με κάποια με φίλτρο, ακόμη πιό «σίγουρο» (για δροσερότερο κάπνισμα) με Ασπίδα.
Οι άφιλτρες κατέχουν το μεγάλο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς, οι πίπες με φίλτρο (
συχνότερα με 9mm και σπανιότερα με 6mm) προτιμούνται στην Ελληνική και Γερμανική αγορά, ενώ με συστήματα όπως το δικό μου (υγροπαγίδα/ασπίδα) θα συναντήσετε στην Ελλάδα και σπάνια στο εξωτερικό!

 

Η επιλογή ανάμεσα στα τρία αυτά είδη κατ'αρχήν είναι υποκειμενικό θέμα του καθενός και πάλι. Προσωπικά θεωρώ ότι καλό είναι ό,τι μπορώ να κρατήσω μακρυά από τα πνευμόνια μου να το κρατήσω. Ετσι επιλέγω (και γι'αυτό το λόγο μελέτησα και κατασκευάζω) πίπες με συνδυασμό Ασπίδας και φίλτρου.

Οσο για το είδος των φίλτρων, συναντάμε ενεργού άνθρακα ή
Balsa (από απορροφητικό ξύλο του δένδρου "μπάλσα") κι αυτά σε 6mm ή 9mm πάχος. Η επιλογή είδους φίλτρου είναι και πάλι δική σας, αν και οι περισσότεροι προτιμούν πίπες με 9 mm.


Οσο αφορά στο σχήμα μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε σε: Ισιες, Ημιγυριστές και Γυριστές-Κυρτές.
Είναι καθαρά και πάλι θέμα γούστου τι σχήμα θα επιλέξετε και με ποιό είδος καπνού θα το καπνίσετε. Παρόλα αυτά, ο όγκος του μπωλ συνδυάζεται με το είδος του καπνού που βάζουμε μέσα. π.χ. Virginia/Perique καλύτερα σε μικρής χωρητικότητας μπωλ, Αρωματικοί/Λατάκια σε μεγαλύτερο.
 


Ισια


Ημιγυριστή

Γυριστή

 

Πόσες χρειάζονται?
Η πίπα μας θέλει ξεκούραση. Εάν καπνιστεί περισσότερο από 2 φορές την ίδια ημέρα θα έχει υγρασία στο κάτω μέρος του μπωλ αλλά και στην τρύπα του καπνού και δεν θα απολαύσουμε το επόμενο κάπνισμα. Θέλει να στεγνώσει 3-4 ημέρες για να είναι και πάλι "ετοιμοπόλεμη".
Είναι έτοιμη όταν: την μυρίζουμε και δεν μυρίζει άσχημα.
Ετσι, εάν χρησιμοποιούμε 2-3 πίπες την ημέρα και με 4 ημέρες ξεκούραση για την καθεμιά θα χρειαστούμε 3πίπες x 4ημέρες ξεκούρασης = 12 πίπες για να έχουμε απόλυτη απόλαυση.
(Στην περίπτωση απλής πίπας -χωρίς ασπίδα- καλό είναι να αφήσετε να μεσολαβήσουν λίγες ώρες εάν θέλετε για κάποιο λόγο θέλετε να την ξανακαπνίσετε την ίδια μέρα)


Πόσο κοστίζει μιά καλή πίπα?

Μέχρι κάποιο σημείο κόστους, ισχύει κι εδώ: "Ο,τι πληρώνεις παίρνεις". Πάντως μια πολύ φτηνή πίπα από το περίπτερο είναι σχεδόν αδύνατο να καπνίζει καλά και η συγκεκριμένη επιλογή έχει απογοητεύσει πολλούς που τη δοκίμασαν. Σε σοβαρά καταστήματα μπορούμε να αρχίσουμε από 60-70 Ευρώ το κομμάτι. Για περισσότερο προσεγμένες ίσως θέλετε περισσότερα χρήματα. Μην απογοητεύεστε όμως. Μπορείτε να προμηθευτείτε πίπες από καλαμπόκι που ομολογουμένως κάνουν πολύ καλό κάπνισμα και κοστίζουν πολύ φτηνά (περίπου 10-20 Ευρώ το κομμάτι). Αργότερα και σταδιακά τις αντικαθιστάτε με ξύλινες της αρεσκείας σας.


Δεν "τραβάει καλά". Τι φταίει?

Πολλές φορές θα συναντήσουμε αντίσταση στο τράβηγμα.
1. Πατήσατε πολύ τον καπνό στο αρχικό γέμισμα? Δεν πειράζει. Αδειάστε τον από το μπωλ και ξαναγεμίστε αραιότερα και πατώντας λιγότερο.
2. Πατήσατε πολύ δυνατά με το "πατητήρι"?  Δοκιμάστε με το στενόμακρο στέλεχός του να αναδέψετε λίγο τον καπνό, ώστε να αναπνεύσει.
3. Υπάρχει περίπτωση κάποιο μικρό κομμάτι καπνού να δυσκολεύει τη ροή. Ξεβιδώστε την ασπίδα ή βγάλτε το επιστόμιο και με το στενόμακρο στέλεχος του εργαλείου σας σπρώξτε βαθύτερα τα τυχόν μικρά κομματάκια καπνού που εμποδίζουν.
4. Κατά τη διάρκεια του καπνίσματος μπορεί να νοιώσουμε ότι είναι πολύ υγρή η πίπα μας ή να ακούσουμε έναν ήχο σαν "γουργούρισμα". Ξεβιδώστε την ασπίδα και τινάξτε τα υγρά που έχουν επικαθίσει στο άκρο της. Εάν δεν έχετε πίπα με ασπίδα, βυθίστε ένα μάκτρο στο επιστόμιο για να αφαιρέσετε την υγρασία. Είτε απομακρύνετε το επιστόμιο (με προσοχή και περιστροφικές κινήσεις) και περάστε το μάκτρο στην τρύπα του καπνού.

 

Πως την καθαρίζω?
Μετά από ΚΑΘΕ κάπνισμα, πρέπει να καθαρίσουμε τα διάφορα μέρη της πίπας μας. Ετσι θα απομακρύνουμε υγρά, έλαια του καπνού και κατακάθια. Εκτός από θέμα υγιεινής είναι και πάλι θέμα απόλαυσης.
Αποσυναρμολογούμε όλα τα μέρη της.
(Εάν δεν έχετε πίπα με ασπίδα, πρέπει να δώσετε προσοχή στο άνοιγμά της. Βγάζουμε το επιστόμιο πάντα με κυκλικές κινήσεις και προσπαθούμε να το διατηρούμε σε ευθεία με την υπόλοιπη πίπα, για να μην στραβώσουμε την ένωσή τους. Καλύτερα να την ανοίγουμε για καθάρισμα αφού κρυώσει).

Με μια χαρτοπετσέτα σκουπίζουμε όλα τα υγρά από την τρύπα του καπνού, την ασπίδα και το επιστόμιο. Καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε εάν δημιουργήσουμε με το χέρι μας μια μύτη στο χαρτί, περιστρέφοντάς το, ώστε να εισχωρεί βαθύτερα. 
Προσωπικά μία και μόνο μικρή-σκληρή χαρτοπετσέτα εστιατορίου αρκεί και δεν χρειάζομαι μάκτρο. Καλό είναι όμως από καιρό σε καιρό να κάνουμε και σχολαστικότερο καθαρισμό με οινόπνευμα, όπως ακριβώς περιγράψαμε την πρώτη φορά που ήταν καινούρια.

 

Κάθε πότε αλλάζω φίλτρο? 
Το φίλτρο το αλλάζουμε όταν "νοιώθουμε" (είναι η ακριβής λέξη εδώ γιατί το θέμα είναι και υποκειμενικό) ότι είναι πιά βρώμικο. Πολλοί το αλλάζουν σε κάθε τους κάπνισμα.
Τα πράγματα είναι διαφορετικά εάν χρησιμοποιούμε Ασπίδα. Βλέπουμε καθαρά οτι το φίλτρο δεν αλλοιώνεται και δεν "φορτώνεται" με κατάλοιπα τόσο γρήγορα, αφού η Ασπίδα προλαβαίνει και κατακρατά πολλά από αυτά πριν καν φτάσουν στο φίλτρο. Προσωπικά αλλάζω φίλτρο μετά από 5-6 καπνίσματα.


Οδηγίες όμως για το #κάπνισμα πίπας δεν μπορούν να γραφτούν σε λίγες σελίδες. Εχουν ειπωθεί, γραφτεί και βιντεοσκοπηθεί πάρα πολλά. Αλλωστε συνεχώς βρίσκονται νέοι τρόποι καλύτερης προσέγγισης του θέματος.


Πιστεύω ότι το κάπνισμα πίπας συμβάλλει σε μια κάπως ήρεμη και αντικειμενική κρίση σε όλες τις ανθρώπινες υποθέσεις. 

Ισως νάλεγα...είναι μια άλλη «στάση ζωής».
Σας εύχομαι απολαυστικά καπνίσματα!

Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Τα καλύτερα bar του κόσμου



 Hangover στα 10 καλύτερα #bar του πλανήτη. 

Πίσω από τις μπάρες τους φτιάχνονται κοκτείλ 
που μοιάζουν με έργα τέχνης
 

Ανακοινώθηκε η λίστα με τα καλύτερα μπαρ του πλατήτη και το Art Travel σας τα
παρουσιάζει με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και συμβλουλές ώστε να ξέρετε τι να
παραγγείλετε όταν θα βρεθείτε μπροστά στη μπάρα τους.

The Artesian, Λονδίνο
Φιλοξενείται μέσα στο ξενοδοχείο Langham Hotel, της Regent Street. Η μπάρα του
έχει ανοίξει τα τελευταία τρία χρόνια όμως έχει κερδίσει την αγάπη όλου των
Λονδρέζων. Τα δυνατά του χαρτιά τα εξαιρετικά κοκτέιλ του, τα οποία αλλάζουν
συχνά και γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα και ιδιαίτερα. www.artesian-bar.co.uk

Dead Rabbit, Νέα Υόρκη
Φέρει το όνομα γνωστής ιρλανδοαμερικανικής συμμορίας που έδρασε στα μέσα του
19ου αιώνα. Στην διακόσμησή του αποκαλύπτεται το πάθος των ιδιοκτητών του για
εκείνη την περίοδο. Εδώ έρχονται οι πιο δυνατοί πότες της μητρόπολης για το λόγο
του ότι συνδυάζει καλές μπύρες, σωστά κόκτειλ-δυναμίτες, αλλά και αυθεντική old
school ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε κάποια παραδοσιακή pud του Λονδίνου. Η
δεύτερη θέση δεν είναι καθόλου τυχαία αν σκεφτεί κανείς πως ο bar tender Jack
McGarry τιμήθηκε ως καλύτερος στο είδος του για το 2014. www.deadrabbitnyc.com






  

 Nightjar, Λονδίνο
Τα art deco στοιχεία είναι αυτά που κυριαρχούν εδώ. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση
από τον σιδηροδρομικό σταθμό Old Street. Τα ποτήρια μετατρέπονται σε έργα
τέχνης. Οτιδήποτε-ακόμα και κοχύλια- μπορεί να παίξει ρόλο διακοσμητικού και να
πάει την τέχνη του κοκτέιλ πολλά σκαλιά πιο ψηλά. Στο μενού υπάρχει ειδικό
section για vintage spirits από τις αρχές του 20ου, ενώ ο κατάλογος των cocktail
μπορεί να σας παιδέψει. Για τον απλό λόγο πως θα τα θέλετε όλα. Ρωτήστε κάποιον
από το προσωπικό για τις γεύσεις που προτιμάται και εκείνοι θα σας βοηθήσουν.
Ενώ, όσοι δεν θέλουν να πιουν αλκοόλ υπάρχουν τα εξίσου γευστικά και πρωτότυπα
mocktails. Αν ωστόσο πρέπει να δοκιμάσετε ένα εμείς σας προτείνουμε το signature
24 Volt Cobbler. www.barnightjar.com 

Attaboy, Νέα Υόρκη
Σε αυτή τη μπάρα του East Manhattan έρχονται για το περίφημο κοκτέιλ Paper
Plane, που ξεχωρίζει για την υπέροχη γλυκόπικρη γεύση, που συνδυάζει
αριστοτεχνικά μπουρμπόν, λικέρ αμάρο, το απεριτίφ Απερόλ και χυμό λεμονιού.
Ωστόσο, στη πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιο μενού. Ο bartender πριν βάλει
οτιδήποτε στο σέικερ του συζητάει μαζί με τους θαμώνες του τη διάθεση και τα
γούστα τους. Από αυτά εμπνέεται για την δημιουργία του. Σπάνια απογοητεύει.
Employees Only, Νέα Υόρκη


  

Στο West Village της Νέας Υόρκης βρίσκεται ένα από τα πιο μυστηριώδη μπαρ του
πλανήτη. Ο φωτισμός του είναι επίτηδες ομιχλώδης, η ατμόσφαιρα επικά μυστηριακή
και υποβλητική, καπνοί χορεύουν πίσω από τη μπαρ, την ίδια στιγμή που τα ποτήρια
γεμίζουν με τα πιο ποιοτικά ποτά. Επίσης, δεν γίνεται να μην προσέξει κανείς το
παλιομοδίτικο feeling που κυριαρχεί παντού από τα μαλλιά του προσωπικού μέχρι
και τα σκαλιστά γυάλινα ποτήρια. Εμπειρία να βρεθεί κανείς εδώ.
www.employeesonlynyc.com
   

Canon, Σιάτλ
Το μπαρ που μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα με τα καλύτερα το 2014 κατευθείαν στο
νούμερο 6. Ποτά και κοκτέιλ εμπνευσμένα από την αμερικάνικη ιστορία με ιδιαίτερη
αδυναμία στο ουίσκι. Εξαιρετικό το Truffle Old Fashioned με truffle cognac,
βανίλια και tonka. Και εδώ δεν είναι καθόλου δύσκολο να αγαπήσει κανείς τα
φανταστικά ρετρό ποτήρια. www.canonseattle.com

 



Baxter Inn, Σίδνεϊ
Στέκι των hipster του Σίδνεϊ. Είναι γνωστό ως το bar με τα κεριά. Οι θαμώνες του
πίνουν τα σοφιστικέ κοκτέιλ τους υπό το ατμοσφαιρικό φως των κεριών. Από το
μενού του ξεχωρίζουν τα cocktail με πεπαλαιωμένο ρούμι. thebaxterinn.com

 American Bar, Λονδίνο
To θρυλικό bar του ξενοδοχείου Savoy σερβίρει εξαιρετικά ποτά και δεν λείπει
ποτέ από τις λίστες με τα καλύτερα μπαρ του κόσμου. Κλασικό στέκι διάσημων, αλλά
και ντόπιων που ξέρουν να πίνουν το ουίσκι τους με το σωστό τρόπο. Η ιστορία
λέει πως ο διάσημος bartender Ada ‘Coley’ Coleman έφτασε εδώ το 1903 και
δημιούργησε το Hanky Panky, που παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο
δημοφιλή. Οι συνταγές του σήμερα φυλάσσονται σε ένα τετράδιο που αντιμετωπίζεται
από τους νέους του επαγγέλματος σαν Βίβλος. www.fairmont.com

 

High Five, Τόκιο
Ο Hidetsugo Ueno είναι για πολλούς ο καλύτερο mixologist της Ασίας. Το αρχηγείο
του είναι αυτό το bar στην καρδιά του GinzaHead. Θα ξετρελαθούν ιδιαίτερα όσοι
έχουν βρει ή έχουν χάσει κάτι από τον εαυτό τους στα μυθιστορήματα του Χαρούκι
Μουρακάμι. Εδώ θα πιουν το αγαπημένο τους ποτό ακούγοντας τα κλασικά jazz
τραγούδια που πρωταγωνιστούν και στις ιστορίες του δημοφιλούς συγγραφέα. Όσον
αφορά στα ποτά, όσα χαρακτηρίζονται άψογα. Καταφέραμε όμως να μάθουμε πως
πραγματικά μοναδικό είναι το cocktail Bamboo. www.barhighfive.com 


10: 28 HongKong Street, Σιγκαπούρη
Περνώντας τη πόρτα του νιώθεις ότι μεταφέρεσαι σε χρόνο ρεκόρ στα 60s της
Αμερικής. Ένα μπαρ και έντονη θεατρική ατμόσφαιρα. Στο χώρο κυριαρχεί το ξύλο
και το γυαλί και οι βαριές κουρτίνες. Εδώ, έρχονται άνδρες με κοστούμια που
σίγουρα θα ήθελαν να φορούν το καπέλο του Ντον Ντρέιπερ από τη σειρά Mad Men.
www.28hks.com

Connaught Bar, Λονδίνο
Το μπαρ του ομώνυμου ξενοδοχείου, είναι το πιο σικ μέρος για να πιούμε ένα
King’s Ginger σκέτο με τριμμένο πάγο ή ένα κοκτέιλ Ginger Royale με παγωμένη
σαμπάνια. Σε ντεκόρ εμπνευσμένο από την αγγλική και ιρλανδική κυβιστική τέχνη
του ’20. www.the-connaught.co.uk

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ Η ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ



Μια απολαυστική περιήγηση του Αγίου Όρους