Translate

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Πλούσια... Αφρική, αυτή η εξαθλιωμένη...Αφρική & ο Δυτικός Κόσμος (ΕΜΕΙΣ!!!)... αυτός ο έ ν ο χ ο ς...


Ενώ ο δυτικός κόσμος συνεχίζει να προοδεύει, ο τρίτος κόσμος αντιμετωπίζει φτώχεια, επιδημίες, πολέμους, μόλυνση του περιβάλλοντος, παιδική θνησιμότητα.

Πόσο φτωχές είναι όμως στην πραγματικότητα οι χώρες του τρίτου κόσμου και πόσο πλούσιες οι "ανεπτυγμένες";

Το τραγικό είναι ότι η ευημερία της δύσης είναι χτισμένη πάνω στην καταλήστευση του λεγόμενου "τρίτου" κόσμου.

Θυμάμαι σε μια συζήτηση σχετική, ένας γνωστός μου κατέληξε να ισχυριστεί ότι πολύ καλά κάνει και εκμεταλλεύεται η δύση

τον ορυκτό πλούτο της Αφρικής, αφού οι αφρικανοί δεν είναι σε θέση

να το κάνουν (αλλιώς θα πήγαιναν χαμένα τα σπάνια ορυκτά από τα οποία φτιάχτηκε το i-phone του),

και ότι οι ίδιοι φταίνε που είναι φτωχοί - ας μην έκαναν 10 παιδιά ο καθένας (περί αποικιοκρατίας μούγκα).

Δείτε το παρακάτω βίντεο, τα συμπεράσματα δικά σας.


Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Κλάδεμα ελιάς βασικές συμβουλές






 Από το σωστό κλάδεμα της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η καρποφορία του δέντρου την επόμενη χρονιά
αλλά και η αντοχή του στο πέρασμα των χρόνων. 



Βασικός σκοπός του κλαδέματος, πράγματι, είναι να εξασφαλίσει και να διατηρήσει το ισοζύγισμα ανάμεσα
στο ριζικό σύστημα και στην κόμη (εννοώντας σαν κόμη το σύνολο των μπράτσων, των κλάδων, μικρών και μεγάλων, και του φυλλώματος).

Συγκεντρώσαμε λοιπόν τα πιο βασικά σημεία που θα μας διευκολύνουν ιδιαίτερα στην όλη διαδικασία
Πολύ δε περισσότερο εάν είστε  "ερασιτέχνες κηπουροί":


1. Το κλάδεμα της ελιάς μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά την συγκομιδή του καρπού (ανάλογα φυσικά με την ποικιλία της κάθε ελιάς)

και έως και τους πρώτους μήνες της άνοιξης (ιδανικά έως το Μάρτιο).

Βέβαια το κλάδεμα θα πρέπει να αποφεύγεται τους χειμερινούς μήνες κατά τους οποίους σε κάποιες περιοχές λόγω της γεωγραφικής τους

θέσης εγκυμονεί ο κίνδυνος παγετού.




2. Μία από τις πρώτες κινήσεις πρέπει να είναι η προσεκτική μελέτη της όλης εμφάνισης του δέντρου ώστε να αφαιρέσουμε

τα κλαδιά που έχουν 'ξεφύγει' αλλά και τα ασθενικά ή ξερά κλαδιά.

3. Τα νεαρά δέντρα κλαδεύονται με σχετική ''φειδώ'' καθώς πρωταρχικός στόχος, είναι η δημιουργία ενός ανθεκτικού κορμού

αλλά και το να μην δυσχεραίνεται η είσοδός τους στην καρποφορία. 

4.  Στις ελιές που έχουν γίνει πολύ ψηλές και είναι γερασμένες, το κλάδεμα θα πρέπει να είναι πιο ''αυστηρό''

 θα πρέπει δηλαδή ν' ανανεωθούν με το να χαμηλώσουν και να αφαιρεθεί το μη παραγωγικό ξύλο.

5. ''Αυστηρό'' κλάδεμα πρέπει να εφαρμόζεται και στα δέντρα που έχουν προσβληθεί από τον παγετό.

Επίσης ''αυστηρό'' κλάδεμα εφαρμόζεται και στα δέντρα που έχουν ''εγκαταλειφθεί'' για πολλά χρόνια.

6. Είναι πολύ σημαντικό όλα τα κλαδιά του δέντρου να δέχονται τις ακτίνες του ήλιου και ν' αερίζονται.

Έτσι κατά τη διαδικασία του κλαδέματος θα πρέπει να αφαιρεθούν τα "εσωτερικά'' κλαδιά και γενικότερα 

εκείνα που παρεμβάλλονται εμποδίζοντας το φως και τον αέρα να διαχυθεί σε όλο το δέντρο.



- σκάλα,
- ειδικά γάντια και γυαλιά για τον κήπο,
- αλυσοπρίονο ,
- μηχανικό πριόνι χειρός,
- κλαδευτήρι για τα μικρά κλαδιά.

Για περισσότερα..............

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Πώς να φτιάξω κομπόστ - οργανικό λίπασμα




                                       
Το κομπόστ  αποτελείται από τα φυτικά υπολείμματα της γης, εμπλουτίζει
το έδαφος και το κάνει γονιμότερο.
Αντικαθιστά τα προϊόντα με τύρφη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα χημικά λιπάσματα.

• εμπλουτίζει τα φυτοχώματα και βελτιώνει τη δομή του εδάφους
• ανανεώνει και βοηθά στη διατήρηση της ζωής του εδάφους
 (μικρό-οργανισμοί, σκουλήκια, χλωρίδα)
• βελτιώνει την κυκλοφορία και αποθήκευση του νερού
• συμβάλλει στη μείωση των οικιακών απορριμμάτων



Συγκεντρώστε τα φυτικά υπολείμματα από τον κήπο σας μόλις ξεραθούν
 (φύλλα, γκαζόν, χόρτα, θρυμματισμένα κλαδιά).
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε υπολείμματα από τις τροφές
(φλούδες από λαχανικά).

Τοποθετήστε τον κάδο στον κήπο σε σκιερό μέρος.

Φροντίστε να έχετε άνετη πρόσβαση για εύκολο γέμισμα, ανακάτεμα και άδειασμα του
κάδου.

Φτιάξτε ένα στρώμα από μικρά ξύλα στο βάθος του κάδου για καλήκυκλοφορία του αέρα.

Ρίξτε όλα τα φυτικά υπολείμματα στον κάδο, πιέζοντας και ποτίζοντάςτα κάθε 30cm.

Φροντίστε να υπάρχει εναλλαγή, τοποθετώντας εναλλάξ θρυμματισμένα υπολείμματα και μικρά κλαδιά.

* Θρυμματίστε τα συστατικά του κόμπος
* Μειώνετε έτσι τον όγκο του
* Καθόλη τη διάρκεια της ζύμωσής του.
* Αφήστε το να κάτσει.
* Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία σε περίπτωση που τα φυτικά υπολείμματα βρίσκονται στο έδαφος.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ 1

Προσοχή: μην προσθέτετε γυαλί, μέταλλο και πλαστικό.

Μη χρησιμοποιείτε φυτά που έχουν ψεκαστεί και βεβαιωθείτε πως τα

φυτικά κατάλοιπα που χρησιμοποιείτε δεν έχουν αρρώστιες.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 2

Σε περίπτωση χρήσης του κομπόστ σε καλλιέργειες, φυτά μέσα σε

γλάστρες ή δοχεία, μην το χρησιμοποιήσετε αυτούσιο αλλά ανακατέψτε

το με χώμα και τύρφη ή άμμο ώστε να γίνει φυτόχωμα.



Υπάρχουν 2 λύσεις:

Χρησιμοποιήστε έναν ειδικό κάδο για κόμπος. Αυτός ο κάδος προστατεύει το κόμπος από τα ζώα.
είναι η πιο απλή και η πιο «καθαρή» λύση, διατίθεται σε πλαστικό, σε ξύλο ή με μεταλλικό πλαίσιο







Το κομπόστ χρειάζεται τακτικούς ελέγχους και παρεμβάσεις.
Ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί σωστά διότι το κομπόστ καταναλώνει οξυγόνο

Επιλέξτε κάδο με ανοίγματα για αερισμό στα πλάγια και επάνω

Κάθε 6 εβδομάδες ανακατέψτε με πηρούνα : εξασφαλίζετε καλύτερο αερισμό
του κομπόστ έλεγχο της κατάστασής του, μείωση του όγκο του,επιτάχυνση της διαδικασίας.

Ποτίζετε τακτικά κάθε 3 εβδομάδες για διατήρηση του επιπέδου υγρασίας


Μετά από 4 έως 6 μήνες συντήρησης, το κομπόστ αποκτά καστανό χρώμα και θρυμματίζεται εύκολα.

Είναι έτοιμο προς χρήση και μπορεί να ενσωματωθεί στο χώμα, σε βάθος 5 - 15cm,
με τη βοήθεια μηχανήματος ή πηρούνας.

Η σωστή αναλογία είναι 1 έως 5 λίτρα ανά τμ





ΣΥΜΒΟΥΛΗ 3

• Να φοράτε πάντα γάντια και γυαλιά προστασίας όταν χρησιμοποιείτε το
μηχάνημα θρυμματισμού.
• Μη βάζετε χόρτα που είναι ακόμα χλωρά. Περιμένετε να ξεραθούν
πρώτα