Translate

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, οι Ινδιάνοι του Yanomami πέφτουν θύματα στον πυρετό του χρυσου




 Στη βόρεια Βραζιλία, στην πολιτεία Roraima, όλο και περισσότεροι παράνομοι ανθρακωρύχοι εισβάλλουν σε αυτόχθονες εκτάσεις.

Μια χρυσή βιασύνη που έρχεται με την ευλογία του Προέδρου Jair Bolsonaro. Οι δημοσιογράφοι μας Fanny Lothaire και Laura Damase διερεύνησαν αυτές τις παράνομες δραστηριότητες και συναντήθηκαν με τους Ινδιάνους του Yanomami που αγωνίζονται για να υπερασπιστούν τα προγονικά τους εδάφη.

"Υπάρχουν σήμερα 20.000 εισβολείς στη χώρα μας! Είμαστε συνεχώς φοβισμένοι", δήλωσε ο Μαρινάλντο, επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης Yanomami, από το απειλητικό αποθεματικό του. Η επικράτειά της βρίσκεται στην πολιτεία Roraima, στη βόρεια πλευρά της Βραζιλίας, στη μέση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Το Yanomami - "ανθρώπινα όντα" στην προγονική τους γλώσσα - αισθάνονται απειλούνται με θάνατο από το 2011 και η εισβολή του "γκαρυπιούρου", των αναζητητών του χρυσού.

Εδώ, οι παράνομοι ανθρακωρύχοι έρχονται να εξαγάγουν το πολύτιμο μέταλλο που κρύβεται κάτω από το στρώμα της χλωρίδας και της πανίδας του Αμαζονίου. Το μεταλλεύμα έγινε ακόμη το δεύτερο προϊόν εξαγωγής της Roraima το 2019, αν και δεν υπάρχει ούτε ένα νομικό ορυχείο σε λειτουργία ...